4. veebruar 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Diabeediravi paraneb

Eesti endokrinoloogid ja perearstid töötavad välja uut 2. tüüpi diabeedi ravijuhist, mis võtab aluseks 2006. aastal avaldatud Ameerika Diabeedi Assotsiatsiooni ja Euroopa Diabeedi Uuringute Assotsiatsiooni konsensuse lähtekohad.

 Uus juhis on kavas vastu võtta tänavu ning mõeldudkasutamiseks eelkõige perearstiabis.<br /><br />Juhise töögruppi kuuluvad endokrinoloogid dr Anu Ambos- dr VernerFogel ja dr Tarvo Rajasalu ning perearstid dr Eret Jaanson- drAnneli Rätsep ja dr Tarvo Kiudma. „Teksti lõplik versioon peaksvalmima veebruari jooksul- järgnevad arutelud erialaseltsides jajuhise kinnitamine-” tõdes Eesti Endokrinoloogide Seltsi juhatuseesimees Tarvo Rajasalu Tartu Ülikooli Kliinikumist pärast24.jaanuaril toimunud ravijuhise töögrupi koosolekut.<br /><br />Uue ravijuhise järgi ei alustata diabeediravi üksnes elustiilimuutmisega- vaid sellele lisandub ka tablettravi. Dieedi jametformiini kombineerimine on efektiivsem kui kumbki raviviis üksi.Ometi on ravieesmärkide saavutamine raske ka kombineeritud variandipuhul.<br /><br />Eesti ravijuhise aluseks olev dokument näeb ette- et lisaksmetformiinile on 2. tüüpi diabeedi standardravi komponentidekssuukaudse tablettravina sulfanüüluuread ja glitasoonid ningsüstitav insuliin. Sulfanüüluuread ja insuliin on Eestipatsientidele kõrgema ehk 75 ja 100% soodusmääraga kättesaadavad-glitasoonid seni veel mitte.<br /><br />„Glitasoonid on insuliini tundlikkuse tõstjad- langetavadveresuhkrut küllaltki efektiivselt. Siiski on ka neil kõrvaltoimed-mille pärast ei saa neid kõigil- nt südamepuudulikkusegapatsientidel kasutada-” kommenteeris ravimgruppi Ida-TallinnaKeskhaigla endokrinoloogiakeskuse juhataja dr Ülle Jakovlev.

Loe lähemalt Meditsiiniuudistest.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099