4. veebruar 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

USA edukaim ravimifirma börsil Eestis suuruselt esikümnes ei ole

Eestis oli eelmise aasta esimesel poolel suurima turuosaga ravimitootja AstraZeneca, mis USA börsil potsatas alles kümnendale kohale.

Kõige rohkem käivet- üle 49 miljoni krooni- tegid AstraZenecale2006. aastal inimesed- kes krõbistavad südame- javeresoonkonnahaiguste raviks Betaloc ZOKi.<br />AstraZeneca on noteeritud New Yorgi- Londoni ja Stockholmibörsidel. "Kõikidel meist on võimalik neid aktsiad avalikult turultosta-" ütles Astra Export amp; Trading AB Eesti filiaali juht MartLevo. Täpsemat hinnangut- kuidas firma positsioon Eesti ja maailmaturul töötajaid mõjutab- Levo keeldus andmast. <br />Erinevusi maailma juhtivate ravimitootjate ja nende Eestifiliaalide vahel on veelgi. Näiteks ei pääsenud USA börsiesikohafirma Johnson and Johnson AB Eesti filiaal üldse kohalikkusuurima turuosaga ravimifirmade edetabelisse. Filiaali juhatajaIngrid Purga ütles- et nemad ei tegelegi ravimitega- vaid müüvadkirurgilisi instrumente. „Kui seal on ainult ravimite osakäsitletud- siis tõesti- meie ravimite müügiga tegelevateltütarfirmadel ei lähe praegu siin nii hästi kui rahvusvaheliselt-”märkis ta.<br />Eestis esindab maailma esiravimifirma tooteid Janssen-cilag- miskuulub Johnson and Johnson korporatsiooni. Janssen-cilagi Eestifiliaali 2006. aasta kasumiaruanne näitas 165 211 krooni suurustkahjumit.<br /><br />Börsilolek filiaale ei mõjuta<br />Eesti ühe suurema käibega ravimifirma GlaxoSmithKline (GSK) EestiOÜ juht Akshay Mody ütles- et suur väärtus maailmabörsil nendehoovile kullakoormaid aktsiate või optsioonide näol eitoonud.<br />GSK Eesti filiaali möödunud aasta mahuka turuosa taga peitub agasee- et riik soodustas uut ravimite gruppi ja luuhõrenemise allkannatavad haiged- lubades esmakordselt kõrgema soodustusegaravimeid kasutada.  <br />Samuti kasvas ravimite müük valdkondades- kus riigi hoiupõrsasteraldatud raha oli piisav- katmaks ühiskonnale ohtlikke tendentse-  GSK-l mõjutas see enim HIV/AIDSi ravimite müüki.<br />Teine oluline moment riiklike otsuste kõrval- mis mõjutabravimitootjate edu- on Mody sõnul suurenenud vajadus ravimitejärele seoses teadlikkuse tõusu või haiguspuhangutega.<br />Ka Merck Sharp amp; Dohme OÜ juhiabi Eve Lääts ütles- etbörsilolek nende tööd Eestis oluliselt jooksvatel aastatel eimõjuta. „Farmaatsiafirmade aktsiate käekäik kajastab kõige rohkemuurimislaborite tulemusi uute ravimite turuletoomisel. Kui on uusiravimeid ja neil head andmed- siis kipub aktsia tõusma ningvastupidi-” selgitas ta.

Loe lähemalt Meditsiiniuudistest.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099