18. veebruar 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Äriühingu juhid tulevikus varem kindlustatud

Pärast ravikindlustusseaduse plaanitavast muudatust võib kahe nädala kuni kuu võrra lüheneda aeg, mille jooksul äriühingu juhid saavad kehtiva haigekassa kindlustatuse.

<strong>Pärast ravikindlustusseaduse plaanitavast muudatust võibkahe nädala kuni kuu võrra lüheneda aeg- mille jooksul äriühingujuhid saavad kehtiva haigekassa kindlustatuse.</strong>

Kehtiva ravikindlustuse seaduse järgi tekib juriidilise isikujuhtimis- ja kontrollorgani liikme kindlustuskaitse kolme kuupärast - peale seda- kui on tehtud ravikindlustuse andmekogussekindlustuskaitse algamisest sissekanne- selgitassotsiaalministeeriumi tervishoiuosakonna nõunik Helen Trelin.<br />Vajalikud dokumendid haigekassale peab esitama juriidiline isik.Kui dokumendid esitatakse ravikindlustuse andmekogusse ajal- milinimese kindlustuskaitse veel kehtib- jätkub kindlustuskaitse uuelalusel katkemata.<br />Kuna juriidilise isiku juhatuse liikme staatus ei tähenda alatitasu saamist- peab haigekassal olema võimalus kontrollida- kasjuhatuse liikme eest makstakse sotsiaalmaksu või mitte-jätkas  Helen Trelin.<br />Ravikindlustuse seaduse muutmise seaduse eelnõus reguleeritakse agauus võimalus- kindlustuskaitse tekkimise kande tegemine haigekassaalgatusel. See on võimalik maksu- ja tolliameti poolt esitatavatesotsiaalmaksu maksmist kinnitavate andmete alusel- kuid seda ikkagioluliselt hiljem- kui teenistus- ja töölepingu aluselt töötavateisikute puhul (kaks nädalat- toim). <br />Kindlustuskaitse tekib siiski mitte varem kui 2-3 kuu möödumiseltööle asumisest. Näiteks asub inimene juhatuse liikme kohale maikuualguses- töötasu makstakse juriidilise isiku poolt juunikuualguses. Sotsiaalmaksuseaduse järgi peab tööandja üle kandmatasumisele kuuluva sotsiaalmaksu maksu- ja tolliameti pangakontolemaksustamisperioodile järgneva kuu 10. kuupäevaks ja esitama samakskuupäevaks vastava maksudeklaratsiooni. Sotsiaalmaksu tasumistpuudutavad andmed saab maksu- ja tolliamet kõige varem esitadahaigekassale juulikuu 10. kuupäeval. Seega saabub kaitse ca 2-5 kuumöödumisel juhatuse liikme tööle asumisest.<br /><br /><strong>Juhatuse liige: see ei ole lahendus</strong><br />Üks hiljuti omal nahal kindlustamatust tunda saanud Tallinna firmajuhatuse liige sõnas- et sellest seadusemuudatusest pole kasu- riikpeaks kindlustatule veelgi paindlikumalt vastu tulema.<br />Tundmatuks jääda soovinud ärimees sai äriühingu juhatuse liikmeksnovembris 2006 ja unustas haigekassasse sellest teada anda. "Meieviga-" tunnistas ta. Aasta pärast oli vaja perearstile minna jaselgus- et ehkki ta oli korralikult sotsiaalmaksu maksnud-kindlustatust ei olnud. Ta maksis siis ise visiiditasu ja andiskohe ennast haigekassas üles.<br />Kui tänavu jaanuaris jälle arsti juurde läks retsepti järgi- lootista- et kindlustatus juba kehtib ja ka arst ei näinud- et eikehtiks. Siiski helistas perearst paari päeva pärast- etkindlustatust veel pole ja temalt küsiti kinni maksta 27 krooniretsepti väljastamise eest.<br />Ärimehe sõnul hakkab tema kindlustatus kehtima alles 3. märtsist2008. Ta lisas- et riik peaks tagantjärele kindlustatuse tekitama-juhul kui on näha- et inimese eest on maksu tasutud. "Miks mitte-et riik annab firmale teada- et selle inimese eest tükk aega maksutuleb- kuid tal kindlustatust pole-" jätkas ta. "Meilt nõuab riikigasuguseid andmeid- kuid vastu ei anna suurt midagi."

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708