Autor: Triinu Laan • 18. veebruar 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Glükokortikosteroidravi võib luid nõrgestada

Põhihaiguse raviks glükokortikosteroide saavatel patsientidel on suurem risk saada osteoporoosist tingitud luumurdu.

<strong>Põhihaiguse raviks glükokortikosteroide saavatelpatsientidel on suurem risk saada osteoporoosist tingitudluumurdu.</strong><br /><br />Viimastel aastatel on hakatud rohkelt tähelepanu pööramaosteoporoosile ehk luude hõrenemisele. Faktorid- mis mõjutavad luutihedust on kaltsiumisisaldus toidus- suguhormoonide hulk veres-kõrvalkilpnäärme funktsioon ja füüsiline aktiivsus.<br />Ida-Tallinna Keskhaigla reumatoloog Oivi Aakre väitel on siianivähem tähelepanu pühendatud glükokortikosteroidravist tingitudosteoporoosile- seda eriti reumaatilisi põletikulisi haigusipõdevatel inimestel. Nende risk saada osteoporootilist luumurdu onkordades kõrgem kui teistel inimestel. Samuti tekib neil haigetelluumurd tunduvalt nooremas eas.<br />Kuna glükokortikosteroidid (GKS) soodustavad osteoporoosi- onvastavat ravi saavad patsiendid tõepoolest enam ohustatud- nõustuska Põhja-Eesti Regionaalhaigla reumatoloog Eevi Pärsik. Eritiohustatud on luupusehaiged naised ja müosiidihaiged- kellepikaajaline ravi sisaldab suurtes annustes glükokortikosteroidi.„Samas on elu näidanud- et kui noori luupuse- ja artriidihaigedkorralikult ei ravita- siis haigus ise soodustab osteoporoositeket-“ sõnas Pärsik- kinnitades- et kortikosteroidravi saavaidpatsiente jälgitakse pidevalt ning neil mõõdetakse luutihedust niienne ravi alustamist kui ka ravi jooksul.<br />Kui reumatoloogi juures käivaid patsiente on osteoporoosi suhtespiisavalt kontrollitud- siis tähelepanu alt võivad jääda teistehaiguste põdejad. Glükokortikosteroidravi saavad erinevatehaigustega patsiendid - astmaatikud- osa põletikulisesoolehaigusega patsiente- pikaajalist GKS ravi vajavad ka osadneuroloogilised haigused.<br />„Unustatakse täiesti ära inhaleeritavad glükokortikoid- mida saavadnäiteks astmaatikud-“ mainis Pärsik. „Tõsi- inhaleeritavad annusedon väikesed- aga lõpuks need ikka kumuleeruvad. Vanemad astmaatikudon saanud eelnevalt ka suukaudselt palju kortikoide.“<br />Kui eriarsti juures käivaid patsiente saadetakse korralikultluutihedust mõõtma- siis vaid perearstide vaatevälja jäänud haigedvõivad ootamatult ortopeedia osakonda sattuda. „Oluline on- ethaigusele sobiv ravi olemas- midagi ikka patsiendile leiame-“tuletas Eevi Pärsik meelde- et tänapäeval on osteoporoosi ravipatsiendile piisavalt kättesaadav. Kui ravi on alustatud- siistuleb seda kindlasti jätkata aastaid. „Geneerilised ravimid onsuhteliselt odavaks läinud-“ leidis ka TÜ Kliinikumi Traumatoloogiaja ortopeedia kliiniku juhataja Aare Märtson.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708