12. märts 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Alzheimeri ravi loodab läbimurdele

Viimase aja huvipakkuvaimaks uudiseks mittemeditsiinilises ajakirjanduses Alzheimeri tõve kohta on olnud teade ravimist, mis minutitega vähendab Alzheimeri tõve sümptomeid.

<strong>Ülla Linnamägi<br />TÜ närvikliinik</strong>

Viimase aja huvipakkuvaimaks uudiseks mittemeditsiinilisesajakirjanduses Alzheimeri tõve kohta on olnud teade ravimist- misminutitega vähendab Alzheimeri tõve sümptomeid.<br />Selle aasta esimestel päevadel ilmunud artiklis ajakirjas Journalof Neuroinflammation kirjeldati Alzheimeri tõvega isikuhaigusjuhtu- kus California Ülikooli neuroloogiainstituudis tehtudpilootuuringu raames raviti 15 patsienti perispinaalseltkuklapiirkonna lihastesse manustatud ravimiga- mis pärssis tuumorinekroosifaktor (TNF) alfat ning kognitiivne võimekus paranes koheminutite jooksul. Tegemist oli ravimiga etanercept- midakasutatakse praegu mitme immuunsüsteemi vahendatud haiguse ravis.Manustamisviisi eeliseks pidasid uurijad asjaolu- et sel viisilorganismi viidud ravim satub kergesti tserebrospinaalsessevenoossesse süsteemi.<br />Põletiku roll Alzheimeri tõve patogeneesis on teada juba pea kaksaastakümmet. Tagajärjetult on Alzheimeri tõve raviks katsetatud suukaudu manustatavaid põletikuvastaseid ravimeid. Juba aastaid on kateada- et aktiivselt põletikuprotsessis osaleva TNFi hulkAlzheimeri tõve haigete seljaajuvedelikus on suurem kui tervetel.Teadaolevalt pärsib TNF alfa sünaptilist ülekannet mälujälje tekkeprotsessis. Antud juhul oli patsiendi äärmiselt kiire paranemisepõhjuseks arvatavalt just see tegur- sest teised toimed ei olekssaanud nii kiiresti kognitsiooni mõjutada. Paranemist märgati kateistel- kuid mitte nii kiiresti ja suures ulatuses.<br />Juhtu analüüsides rõhutati mitut olulist tegurit: äärmiselt kiiretoime- ravimi ootamatult  tugev selektiivsus ja võimsus-sünaptilise ülekande häire suur osatähtsus haiguse patogeneesis jaTNF alfa sünaptilise ülekande tõhususe vähendajana- mis on alusekskognitiivsete ja käitumishäirete tekkele. Kuigi antud juhul olitegemist avatud uuringuga ja ei saa välistada platseeboefekti-siiski on paranemine dokumenteeritud objektiivsete testidega.<br />Sama patogeneesiahelat- st TNF alfat ja selle pärssimisele suunatudravi käsitlevaid uurimusi on viimasel aastal ilmunud kümneid- kuidsee on esimene nii ilmse efekti andnud juhtum.<br />Haiguse eri staadiumides on põletik väljendunud erineval määral javõib oletada- et kirjeldatud juhul oli tegemist olukorraga- kusajus kulgevas põletikuprotsessis domineeris just TNF alfa hulgasuurenemine.<br />Tõve patogeneesis on olulisel kohal erinevad komponendid- alustadesgeneetilistest muutustest- patoloogilise valgu amüloidiladestumisest- põletikuprotsessist ning oksüdatiivsest kahjustusestja lõpetades eeskätt kolinergiliste neuronite hävimisega. Ahelaainult ühte lülisse sekkumine ei saa olla lõplik lahendus. Onteada- et Alzheimeri tõbi kulgeb aastaid enne esimeste sümptomiteilmnemist.<br />Konkreetse haige korral oli haigus jõudnud juba mõõdukasseraskusastmesse ja kliiniliselt diagnoositud kaks aastat enne ravialustamist- seega pidi oluline osa ajukoest olema juba pöördumatulthävinud.<br />Tulevik on suunatud haiguse avastamisele prekliinilises staadiumis-vältimaks ajukoe enneaegset hävimist.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099