Autor: Ketlin Beljaev • 14. aprill 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Apteegid teevad üha vähem praakseeriaid

Ravimiamet leidis mullu apteekides valmistatud ravimite kontrollimisel 17 defektset partiid – enamasti eksisid apteegid tsinksalvi ja peavalupulbri kokku segamisel.

2007. aastal tegi ravimiamet apteekides valmistatud ravimiteleja destilleeritud veele kokku üle 250 analüüsi. Kuna tsinksalvi japeavalupulbrit valmistatakse teistest preparaatidest rohkem- siissattusid need kaks ka tihedamini ravimiameti suurendusklaasialla.<br />Salvis leidub tükke<br />Ravimiameti inspektsiooniosakonna juhataja Hille Kask selgitas- etkvaliteedidefektiks on üldjuhul loetud tsinkoksiidi tahkestpulbrist ja vaseliinist kokku segatud tsinksalvi mittehomogeensetkonsistentsi. “Salvis on silmaga näha pulbri tükikesed-” märkista.<br />Üksikjuhtudel on tsinksalvi toimeaine sisaldus ületanud kehtestatudvahemikku- kuid need kõrvalekalded pole  suured ning tulenevadenamasti pulbri ebaühtlasest jaotumisest. Peavalupulbrite defektikson tavaliselt pulbri kogukaalu kõikumised üle või alla kehtestatudvahemiku.<br />“Alati peab olema tagatud piisavalt hea tulemus- et ravimnormaalselt toimiks. Ravimiamet on apteekritega salvidekvaliteedistandardeid ning valmistamist eelmisel aastal pikemaltarutanud ja viimasel ajal on defektseteks klassifitseeritud vähemtsinksalve-” viitas Kask paranemismärkidele.<br />Sel aastal pole  leitud ühtegi defektset tsinksalvi- kuid ontehtud üks märkus Tartu Sõbra apteegis valmistatud peavalupulbrikohta.<br />Kase sõnul ei ole defektid ravimi tüüpi arvestades  ohtlikud-kuid korduval esinemisel näitavad probleemi teenuses. Möödunudaastal leidis amet kontrollreidide käigus kõige rohkem defektseidpartiisid Tartu Puiestee apteegist- kus viie kodukootudravimiseeria juures ei vastanud kord nõuetele peavalupulber N10-tsinksalv- salitsüülpiiritus- tsinkloksutis ningstreptotsiidsalv.<br /><br />Edasi loe lehest.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099