14. aprill 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Sünnimärke saab kaardistada

Ave Vahlberg, dermatoloog Dermatoskoopia Uus masin aitab arsti neevuste uurimisel, melanoomide diagnostikas ja nahavähi avastamisel

Dermatoskoop töötab kui omamoodi fotoaparaat- mis näebnahakudede sisse.<br />Dermatoskoopia on mit-teinvasiivne optiline meetod- mis võimaldabuurida nahastruktuure ja selle muutusi ennekõike melaniini- vaskularisatsiooni- sarvestumise ja fibroseerumise osas.<br />Kuna valgus peegeldub naha sarvkestalt tagasi- ei õnnestunudvarasemalt rohkearvulistel  katsetel nahastruktuurevisualiseerida.<br />Eelmise sajandi lõpus suudeti aga tänu immersioonainetele- nagu õlija alkohol- ning hiljem ka polariseeriva valguse kasutusevõtulevälja töötada esimesed portatiivsed dermatoskoobid.<br />Kirjeldusest ja arsti mälust jäi väheseks<br />Portatiivsete dermatoskoopide kasutamisel puudus võimalussalvestada patsiendi kohta käivat infot ning põhiraskus jäi arstimälule ja lesioonide kirjeldamisele- millest aga ei piisanud üle 30pigmentlesiooniga patsiendi jälgimiseks.<br />Ainuvõimalik lahendus on patsiendi kohta käiva informatsioonisalvestamine ning just digitaalne dermatoskoop kergendabki tarkvaraabil arsti tööd ja salvestab vajaliku informatsiooni.<br />Melanoomide varasel avastamisel on standardiks kujunenud digitaalseepiluminese mikroskoopia ehk digitaalse dermatoskoopia kasutamine-seda ennekõike atüüpiliste neevuste sündroomiga patsientidel- kelmelanoom areneb de novo 80 % juhtudest.<br />Kaamerad salvestavad sünnimärke<br />Põhja-Eesti Regionaalhaigla naha- ja suguhaiguste keskuses olevaluuel dermatoskoobil on nii makro- kui ka mikrokaamera ehkvideokaamera- mis kaardistavad ja salvestavad olemasolevad neevusedja leiavad patsiendi järgnevatel visiitidel üles uuedneevused.<br />Aparaadis oleva tarkvara kaasabil  saab arst  tehakahtlase lesiooni puhul- nagu näiteks melanoom in situ võiatüüpiline neevus- otsuse- kas rakendada totaalbiopsiat võimitte.<br />Kogu keha pinnal asuvate neevuste salvestamine võimaldatakse kogukeha kaardistamise programmi abil. Kaardistamise protseduur kestabtund aega.<br />Dermatoskoobis on  ekspertide koostatud pildipank- millegasaab uuritavat pilti võrrelda.<br />Programm võrdleb ise varasemaid andmeid.<br /><br />Edasi loe lehest.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708