27. aprill 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tulevikus saab diabeeti ära hoida

Paarikümne aasta pärast võidakse märkimisväärne osa uutest I tüübi diabeetidest ära hoida, usub Tampere Ülikooli professor Heikki Hyöty.

Paarikümne aasta pärast võidakse märkimisväärne osa uutest I tüübi diabeetidest ära hoida- usub Tampere Ülikooli professor Heikki Hyöty.

Soome ajalehele Mediuutiset antud intervjuus rääkis Hyöty- et I tüübi diabeedi ennetamist lubavaid uuringuid on mitu.“Kui vaadata tempot- millega teadus on viimased 20 aastat edenenud- on tõenäoline- et 2030. aastal leitakse mõni hea konks selle haiguse ärahoidmiseks-” jätkas professor.Haigusest täiesti võitu saada ei õnnestuTa ei uskunud siiski- et I tüübi diabeedist täiesti võitu saada või seda täielikult ennetada saaks.“Haigusest jagusaamine tähendab ikkagi seda- et ei ole enam igapäevast insuliinisüsti vaja-” sõnas Hyöty. I diabeedi tüübi puhul hävitab organismi immuunsüsteem insuliini tootvad beetarakud. Seda saab küll kontrolli all hoida järjest paremate insuliinitoodete kasutamisega- kuid täielikku asendusravi pole leitud.I tüübi diabeedi tõrjumist plaanitakse kahe strateegia kaudu. Ahvatlevaim nendest oleks diabeet täiesti ära hoida. Teine variant oleks proovida asendada hävinenud insuliini tootvad rakud toimivatega. Immuunsüsteem hävitab ka asendusrakud samamoodi- nagu alguses organismi enda rakud ning lahendus probleemile praegu veel puudub.Immuunsüsteemi saab mõjutadaHyöty usub- et lahendus oleks immuunsüsteemi töötlemises. “Tulekul on uusi aineid- millega immuunsüsteemi mõjutada-” selgitas professor.

Mu.ee toetajad:
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708