12. mai 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Bivalirudiin vähendab tüsistusi

Bivalirudiini monoteraapia vähendab märkimisväärselt raske verejooksu ja teiste komplikatsioonide tekkimist sõltumata klopidogreeli annusest, mida kasutatakse ägeda südameinfarkti patsientide perkutaanses ravis, näitab HORISONS-AMI analüüs.

<strong>Bivalirudiini monoteraapia vähendab märkimisväärseltraske verejooksu ja teiste komplikatsioonide tekkimist sõltumataklopidogreeli annusest- mida kasutatakse ägeda südameinfarktipatsientide perkutaanses ravis- näitab HORISONS-AMIanalüüs. </strong><br />Analüüs hõlmas üle 3600 ST-elevatsiooniga infarktipatisenti-kellele määrati pärast 300 või 600 mg klopidogreeli annustamistglükoproteiini inhibiitoritega (abtsiksimab ja eptifibatiid)fraktsioneerimata hepariini või bivalirudiini monoteraapia.Uuringus anti 1153 patsiendile klopidogreeli 300 mg ja 2158patsiendile 600 mg.<br />Tulemused näitasid- et 600 mg saanud patsientidel esines 30 päevajooksul vähem surmajuhtumeid- infarkti kordumist ja tromboosi kuineil- kellele annustati 300 mg.  <br />Komplikatsioonide esinemissagedus 30 päeva pärast ravibivalirudiini ja fraktsioneerimata hepariiniga oli 300 mgklopidogreeli annuse puhul vastavalt 12-3 ja 15-2 protsenti. 600 mgannuse puhul vastavalt 7-3 ja 10-4 protsenti. Rasket verejooksuesines vastavalt 6-3 ja 10 protsendil ning 4-3 ja 7-4 protsendiljuhtudest. Südame komplikatsioone esines 300 ja 600 mgklopidogreeli annuse korral bivaliruduiini ja fraktsioneerimatahepariini ravis vastavalt 7-4 ja 65 ning 4-1 ja 4-4protsenti. <br />Statistiline analüüs kinnitas- et ravimi kogus ja käsitlemisviistulemust ei mõjutanud.  Mitme muutujaga analüüs näitas- etvõrreldes 300 mg doosiga võimaldas 600 mg doos prognoosida südamekomplikatsioone 30 päeva jooksul 0-72 koefitsendiga. Samas polnud600 mg doosist erilist kasu raske verejooksu prognoosimisel. “Bivalirudiini monoteraapia vähendab märkimisväärselt raskeverejooksu ja teiste komplikatsioonide teket ning seda olenemataklopidogreeli annusest-” järeldasid Dangas ja temameeskond.   “Mitme muutujaga analüüs näitab- et 600 mgklopidogreeli annus võimaldab iseseisvalt prognoosida 30 päevajooksul tekkivaid südame komplikatsioone- kuid samas pole seeiseseisvalt seotud surma- infarkti kordumise või raskeverejooksuga-” järeldasid teadlased.  

<br /><em>MedWire News- tõlkis Tiina Luht</em>

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708