12. mai 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesnäärme põletik võib viia kasvajani

“Uskumatu, et üks 20 grammi kaaluv organ on selliseks meediateemaks saanud,” imestas Tartu Ülikooli Meestekliiniku androloog Kristo Ausmees, lisades samas, et probleem on tõsine ja nendegi kliinikusse pöördutakse 70% juhtudest just eesnäärmeprobleemidega.

<strong>“Uskumatu- et üks 20 grammi kaaluv organ on selliseksmeediateemaks saanud-” imestas Tartu Ülikooli Meestekliinikuandroloog Kristo Ausmees- lisades samas- et probleem on tõsine janendegi kliinikusse pöördutakse 70% juhtudest justeesnäärmeprobleemidega.</strong><br />Androloogiakliinikus alustati eelmise aasta sügisel kliinilistuuringut eesnäärmehaiguste omavahelisest seostest. “Uurimekliinilisel tasapinnal seoseid erinevate eesnäärmehaiguste- eritipõletike ja kasvajaliste vahel-” selgitas Ausmees.<br />Pikaajalise uuringu raames plaanitakse uurida 45-69 aasta vanuseidmehi- kes on kliinikusse pöördunud eesnäärmest põhjustatudvaevustega. Meestel võetakse vere- ja uriiniproovid- vaadatakseüldtervise seisukohalt üle kehamassiindeks ja teosterooni tase.Tehakse eesnäärme ultraheliuuringud ning kaks võrdlevatpõletikuuuringut - spermaanalüüs ja eesnäärme sekreedi uuring.Dünaamika hindamiseks on oluline ka kusevoolu kiirusemääramine.<br />Ausmehe sõnul on uuringu raames plaanis meeste tervislikkuseisundit jälgida kümne aasta jooksul- uurides sealjuureshealoomuliste ja põletikuliste muutuste protsesse ja seoseideesnäärmekasvajaga.<br />Novembris käivitatud uuringu raames on leitud juba üks kasvaja-millega samas piirkonnas esines ka eesnäärmepõletik. “Eesti onprostatiidi uuringus üks lipulaevadest-” sõnas Ausmees- selgitades-et Eesti ühiskond on haiguse olemasolu hästi teadvustanud ningseetõttu on ka piisavalt patsiente- kelle toel uuringuidteha.<br />Eesnäärme põletik on viimase viie aasta sagedasim haigus jaeesnäärme sümptomaatilise põletiku osakaal eesti meestel onligikaudu 15-20%. “Meie niiske ja vihmase kliima juures kujunebvälja palju kroonilisi eesnäärmehaigusi- mis esialgu ei annagikaebusi-” sõnas Ausmees. Aja jooksul põletiku foon suureneb ja pikaaja jooksul algavad häired. Erinevate uuringute põhjal on selgunud-et eesnäärme põletikud halvendavad elukvaliteeti ja on tihedaltseotud seksuaalhäiretega - nii erektsiooni- kui kaejakulatsioonihäirega.<br />Viimaste aastate uuringutega on kindlaks tehtud- et eesnäärmepõletikul on ka üsna suur osa eesnäärme kasvaja arengus.Austerlaste tehtud uuringust selgus- et 36% krooniliseeesnäärmepõletikuga meestel- kellel oli tehtud eesnäärme biopsia-oli nelja aasta jooksul välja arenenud eesnäärme kasvaja. Samalajal meestel- kellel põletikku ei olnud- oli vaid 16% väljaarenenud kasvaja.<br />Eestis avastatakse eesnäärme kasvaja esmajuhte igal aastalligikaudu 650-700.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099