12. mai 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Monitor jälgib südant

Südame kaugjälgimine säästab patsiendi ja arsti aega

<strong>Soomes Pohjois-Pohjanmaa piirkonnas on juba aasta jagujälgitud 60 südamepatsiendi andmeid nii- et patsient ei peagikodunt lahkuma.</strong>

Programmeeritud kaugmonitor vahendab automaatseltsüdamestimulaatori salvestatud teavet arstile patsiendi uneajal.Teine võimalus on- et patsient ise ühendab kokkulepitud ajalkaugmonitori analoogtelefoniliiniga. Monitor loeb ja talletabstimulaatorilt tuleva teabe mõne minutiga ja saadab sellesalvestatud telefoninumbri kaudu kaitstud andmepanka.<br />Pohjois-Pohjanmaal kasutuses olev Medtronic CareLink-monitor toetubveel analoogtelefoniliinile- kuid Soome Oysi  sisehaigustekliiniku kardioloogiadotsendi Pekka Raatikaineni sõnuljälgitakse  tulevikus stimulaatoreid üha rohkem traaditalahendustega- mis on juba viimase põlvkonna seadmed- kuid nendelaiem levik on alles ees.<br />Haiglas raviv arst kontrollib ja analüüsib stimulaatori salvestatudteavet interneti vahendusel. Kui teabes ilmneb mingeidkõrvalekaldeid- saab arst paluda patsiendil saata kohe uuedandmed.<br />Raatikaineni sõnul kergendab kaugmonitor arsti tööd ja lisab kapatsiendile turvalisust.<br />“Patsiendi südame rütmi jälgitavus paraneb märgatavalt. Ühtlasisaame sagedamini jälgida stimulaatori aku tühjenemist ja andavarakult teada- millal see tuleb välja vahetada. Näeme ka seda- kuipatsiendi kopsudesse hakkab vedelikku kogunema. Kaugmonitorisalvestatud teabe põhjal saame ohtlikele muudatustele õigel ajaljaole. Kui midagi ärevakstegevat pole näha- paneme patsiendile vaidtema haigusloo posti-” rääkis Raatikainen.<br />Kaugmonitor sobib kõige paremini patsientidele- kelle tervislikseisund on stabiilne. Teisalt saab seda Raatikaineni sõnul kasutadaedukalt ka keerulistes olukordades.<br />“Näeme saabunud teabest- kuidas seade on reageerinud - kas ta onpidanud näiteks reguleerima eluohtlikke olukordi-” ütlesRaatikainen.<br />Pikkade vahemaade puhul säästab stimulaator  patsiendi aega jaraha. “Inimene ei pea iga natukese aja tagant kontrolli jooksma-kui kõik paistab korras olevat. Seade pikendab oluliselthaiglakäikude vahet- kuigi samal ajal jälgitakse patsientiintensiivselt-” selgitas Raatikainen.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708