Autor: Ketlin Beljaev • 12. mai 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Puhujate kopsud üllatasid arste

6. mail toimus Tallinnas puhumisaktsioon – seekord mitte politsei käes olevasse alkomeetrisse, vaid astmaõe juhendamisel spirograafiaaparaati. Sel viisil tähistati rahvusvahelist astmapäeva.

<strong>6. mail toimus Tallinnas puhumisaktsioon - seekord mittepolitsei käes olevasse alkomeetrisse- vaid astmaõe juhendamiselspirograafiaaparaati. Sel viisil tähistati rahvusvahelistastmapäeva.</strong><br />Puhuti korraga kolmes kohas: Põhja-Eesti Regionaalhaiglas-Pelgulinna Haiglas ning Tallinna Lastehaigla SA kesklinnapolikliinikus.<br />Kopsuliidu esimees Olga Sumbajeva tegeles huvilistega PelgulinnaHaigla astmakabinetis. Kolme tunni jooksul käis seal oma kopsekontrollimas umbes 60 inimest- kes polnud juhuslikud möödakäijad-vaid tulid kuulutuse peale kohale. <br />Põhja-Eesti Regionaalhaigla fuajees polnud möödakäijatel lootustkilöögile pääseda- sest oma kopsude vastu huvi tundvad vanemaealisedhoidsid järjekorda kindlalt kontrolli all. Seal lubati puhuda 40inimesel.<br />Sumbajeva juures käis ka paar lastega peret ning nooremaid- kuigiviimased ei kannata elavas järjekorras oodata ning puhumisenijõudsid rohkem keskealised.<br />“Oli ka selliseid juhtumeid- kus arstid ja õed mõtlesid- kuidasinimene üldse veel hingab. Inimene sai spirograafia tulemused kaasaja tal soovitati perearsti saatekirjaga kiiresti kopsuarsti juurdepöörduda-” rääkis Sumbajeva puhumistulemustest.<br />Tema sõnul oli üllatav see- et inimesed- kellel esinesid tõestiväga suured probleemid kopsudega- pole varem kuskilepöördunud.<br />“Inimeste teavitamine sellest- kuidas kopse uurida saab- onvajalik. Et nad ei istuks ainult kodus ega mõtiskleks- mis mingisümptomi taga võiks olla-” põhjendas Sumbajeva taoliste üritustekasulikkust.<br />Seekord said kerge vaevaga oma kopse kontrollida ainult Tallinnainimesed. Sumbajeva sõnul polnud paraku piisavalt meedikuid- etrahvusvahelist astmapäeva üle-Eestiliselt tähistada.<br />Raha päeva korraldamiseks saadi hasartmängumaksu nõukogult ningtoetajatelt. Eelarve oli 35 000 krooni ringis- kuid kõige rohkemkulus arsti sõnul energiat ning aega.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099