Autor: Triinu Laan • 12. mai 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ühtse süsteemi puudumine paneb koorma vanemate õlule

Lapse sünd peaks olema rõõmus sündmus. Kui aga juhtub, et vastse ilmakodanikuga ei ole kõik korras, tabab vanemaid enamasti šokk. Ometigi on just nendesamade šokis vanemate õlule laotud oma lapse päästmise koorem, kuna Eestil puudub riiklik süsteem tõsise ja harvaesineva haigusega tegelemiseks.

Lapse sünd peaks olema rõõmus sündmus. Kui aga juhtub- et vastseilmakodanikuga ei ole kõik korras- tabab vanemaid enamasti šokk.Ometigi on just nendesamade šokis vanemate õlule laotud oma lapsepäästmise koorem- kuna Eestil puudub riiklik süsteem tõsise jaharvaesineva haigusega tegelemiseks.<br />Kui selgub- et Eestis ei ole ravi võimalik- peavad just vanemadolema aktiivsed ja otsima ravivõimalusi välismaal. Kümne aastaga-mil esimene väike patsient suure skandaaliga Soome lõikuselesaadeti- on asjad niivõrd paranenud- et haigekassa tasuberiarstliku konsiiliumi otsuse põhjal vajalikud ravikuludvälismaal- kuid kogu asjaajamine ja kontaktide otsimine sõltubvanemate energiast ja aktiivsusest. “On õnnetus sündida niiväiksesse riiki nii suure rikkega-” kurtis üks vanem oma lapseraviarstile.<br />Eesti on väike riik ja kunagi ei saa siin teha kõiki vajalikkekeerulisi operatsioone. Seda enam peaks olema välja töötatudkontaktivõrgustik ja tegevuskava- mis aitaks ravi vajavaid lapsi janende mures vanemaid. Nii toimib selline süsteem Eestist kolm kordaväiksema rahvaarvuga Islandil- kus harva ette tulevaid operatsioonevajavad lapsed saadetakse Taanis asuvassekardio­kirurgiakeskusesse.<br />Ametnikud veeretavad palli ühest väravast teise- suutmata kokkuleppida- kes peaks süsteemi loomisel initsiatiivi näitama. On needraviarstid või kardiokirurgid või hoopis lapsevanemad- kes riiklikukoostöövõrgustiku käima peaks panema?<br />Kuna viimasel ajal on Leedu lastekardiokirurgia kiirelt arenenud-siis äkki võiks panustada ühise Balti keskuse arendamisse? KolmeBalti riigi peale peaks patsiente piisavalt jaguma- nii et kakirurgidel kogemusi jätkuks.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099