Sotsiaalseadustik tulekul

Hiljuti võisime lugeda ajalehest, et sotsiaalpartnerid suutsid kokku leppida ühes olulises seaduses – nimelt uues töölepinguseaduses.

<em>Ants Nõmper<br /> Raidla amp; Partnerid vandeadvokaat- õigusteaduste doktor</em>

<br /> Hiljuti võisime lugeda ajalehest- et sotsiaalpartnerid suutsid kokku leppida ühes olulises seaduses - nimelt uues töölepinguseaduses.<br /> Uusi seadusi on aga oodata veelgi. Nii on  praegune võimuliit  lubanud kodifitseerida kogu sotsiaalõiguse valdkonna ja välja töötada sotsiaalseadustiku.<br /> Kodifitseerimine tähendab mingi kindla valdkonna ­õigusnormide kokkukogumist ühte seadusesse. Selleks et kodifitseerimine õnnestuks- ei saa olla tegemist mitmest vanast seadusest lõika-ja-kleebi-meetodil ühe uue tegemisega- vaid tuleb luua täiesti uus seadus.<br />  Kodifitseerimine- isegi kui selle lõpptulemusena ei anta kellelegi ühtegi õigust juurde ega võeta ühtegi õigust ära- eeldab kindlasti põhjalikku analüüsi. Sealjuures tasub asjaosalistel omapoolset huvi ilmutada.<br /> Valitsuse kava kohaselt peaks justiitsminister esitama 2008. aasta teises kvartalis sotsiaalseadustiku eelnõu koostamise lähteülesande. Sellest dokumendist peaks paistma- mida kodifitseerida tahetakse ning missugune on kodifitseerimise ajakava.<br /> Ei saa salata- et ka allakirjutanu ootab põnevusega- mida sotsiaalvaldkonnas muuta tahetakse.<br /> Sotsiaalvaldkonna alla mahub kenasti ka meditsiinivaldkond- mistõttu võib arvata- et ka meditsiini õiguslikus korralduses tahetakse teha muudatusi.<br /> Ja isegi kui muudatusi ei tehta- on see koht- kus vanad probleemid uuesti läbi arutada ja veenduda- et ka tänasel päeval ei ole vaja midagi muuta.<br /> Sest põhjendused- miks üks või teine küsimus omal ajal konkreetsel viisil lahendatud sai- ei pruugi praegu enam aktuaalsed olla.<br />  Seetõttu kutsuksin omalt poolt arstkonda kindlasti varakult ärkama ja kindlalt oma seisukohti väljendama. Kellelgi pole kasu pärastisest kibestumusest- et kes küll sellise seaduse kirjutas. Kui ise aktiivsed ei olda- siis saab ainult ennast süüdistada.<br /> Näiteks asjaolu- et võla­õigusseadus muudab väga tugevalt arsti ja patsiendi vahelise suhte iseloomu- teadvustas suur osa arstkonnast alles pärast seaduse jõustumist.<br /> Vastuvõetud seadust on aga palju raskem muuta- kui osaleda seaduse ettevalmistamise protsessis.<br /> Jääb loota- et kui justiitsministeeriumi ja sotsiaalministeeriumi ametnikud on suutnud Eestile ette valmistada uue töölepinguseaduse- siis on võimalik Eestil ka uus sotsiaalkoodeks saada.<br />  Arstkond võiks seda ideed toetada ja osaleda aktiivselt protsessis- et olemasoleva süsteemi kitsaskohad ära muuta.<br />  Tõenäoliselt jäävad sotsiaalkoodeksisse kirjutatavad lahendused kestma paljudeks aastateks- mistõttu selline võimalus kordub ehk alles kümmekonna aasta pärast.

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.