Autor: Ketlin Beljaev • 15. mai 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Novaator: saastunud õhk ummistab ka jalgade veresooni

Juba varem oli teada, et saastunud õhu sissehingamine võib kaasa tuua südamehaigusi ja kopsuprobleeme. Nüüd on aga selgunud, et õhusaaste võib olla tervisele veelgi ohtlikum.

Värske uuring näitas, et saasteosakestel on oma osa ka jalgade veresoonte ummistumises. Inimesed, kes hingavad sisse saastunud õhku, olgu see siis pärit elektrijaama korstnast või tiheda liiklusega linnatänavalt, satuvad sagedamini südame- või ajuinfarktide ohvriks. Süüdi on ülipeened saasteosakesed, mis sissehingatuna satuvad kopsudesse, sealt edasi vereringesse ning neist moodustuvad klombid. Niisiis võivad saasteosakesed põhjustada ka veenitromboosi – vereklompidest põhjustatud haigusseisundi jalgades, mis ainuüksi USAs tabab igal aastal kahte miljonit inimest.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099