Autor: Violetta Riidas • 22. mai 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ravimihiiul käsil lubav tervenduskuur

Tosin aastat tagasi ühendati doktor Daniel Vasella kaasabil kaks ettevõtet Ciba-Geigy ja Sandoz. Selle tulemusena tekkis maailma üks juhtivaid ravimitootjaid Novartis. Nüüd ollakse Šveitsi peakontoris taas suurte muutuste lävel - ettevõtte juht Daniel Vasella on võtnud nõuks ravimigigandile uus elu sisse puhuda.

Novartise jaoks on olukord muutunud aastatega keerulisemaks, sest üha agressiivsemalt tuuakse turule originaalravimeid kopeerivaid odavamaid geneerilisi ravimeid.

Samas on kindlustajad aina vähem huvitatud uute kallite raviprotseduuride eest maksmisest ja rangemaks on muutunud ka uute ravimite turule lubamine, kirjutab The Wall Street Journal.Selline areng on kriipinud ka Novartise eelmise aasta kvartalikäibeid ja -kasumeid ning loonud olukorra, kus Šveitsi suurkontsernilt oodatakse sel aastal vaid nõrka käibekasvu. Novartise aktsia on aastaga neljandiku kukkunud.Selles valguses on Vasella uuendamas ettevõtte juhtkonda, põhjalikult ümber korraldamas ravimiarendust ja senisest enam keskendumas geneerilistele ravimitele ja vaktsiinidele.numberVasella hinnangul on ettevõtte muutunud liiga suureks ja bürokraatlikuks. Peale hiljuti toimunud koosolekut ütlesid ettevõttes kümme aastat töötanud tippteadlased, et neil on hea meel lõpuks juhiga samast koosolekust osa võtta. "See oli šokeeriv. Nad ei ole ju äsja ametisse asunud," tegi Vasella omad järeldused.Kuna originaalretseptiravimite müük aeglustub kogu sektoris, otsib Novartis tervishoiu vallas raha teenimiseks uusi võimalusi. Nii nõustuti aprillis ostma 37,7 miljardi Šveitsi frangi eest silmatervisele keskenduv ettevõtte Alcon.Samuti tehakse tohutuid investeeringuid geneeriliste ravimite ja vaktsiinide ärisse - mõlemad näitavad aasta alusel kahekohalisi käibe kasvusid. Järgmise kahe aasta jooksul loodab Novartis turule tuua kaks meningiidivaktsiini, millest analüütikute sõnul võivad saada tõelised müügihitid.Bürokraatia ja kulude vähendamiseks kaotab Novartis oma peakorteris neljandiku töökohtadest. Samuti luuakse ettevõttes väikesed meeskonnad, kes vastutavad igaüks oma eksperimentaalravimite turule toomise eest. Lisaks on alustatud koostööd riigi tervishoiuasutustega, et saada toetust arendatavatele ravimitele.Kuigi ravimitootjatele panustamine võib olla seotud kõrge riskiga, räägib Novartise kasuks kogemus ja suurus - ettevõte arendab samaaegselt mitmeid ravimeid, mistõttu on risk väiksem, eduks aga suurem tõenäosus. Novartise uurimis- ja arenduskulud on sektori ühed kõrgemad. See näitab selgelt ettevõtte jõulist panustamist uute ravimite väljatöötamisse ning suurendab seetõttu ka edu saavutamise võimalusi.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099