Autor: Violetta Riidas • 26. mai 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Hambapolikliinik panustas moodsasse tehnikasse

Kui veel eelmisel aastal vaagisid Pärnu hambapolikliinikus ainult inimesed, kas patsiendi uus hammas on ikka sama värvi kui teised, aitab nüüd õiget tooni valida digitaalne värvimääraja.

Proteesiarst Krista Toomesoo ja hambatehnik Ivo Toomesoo selgitasid, et masin teeb peent tööd: määrab hammaste põhitooni, fikseerib läbipaistvuse ja struktuuri ning täpid ja triibud, kirjutas Pärnu Postimees.“Patsientide tuttavad küsivad, milline hammas suus on uus,” rääkis Krista. Masin valib nii täpselt hamba värvi, et raske on eristada laboratooriumis tehtud hammast ja oma. Ivo kinnitas: et patsiente on palju, hõlbustab ja kiirendab värvimääraja tunduvalt arstide ja eeskätt hambatehnikute tööd.Hambapolikliiniku juhataja Maaja Voll lausus, et moodne tehnika on alati edasiminek kvaliteedis. “Värvimääraja, mille katsetusaeg algas aasta alguses, maksis 70 682 krooni ja Pärnus on ta praegu ainus. Eestis on neid veel vaid Tallinna ja Tartu hambatohtritel,” seletas ta.Volli sõnade järgi muretseti enne värvimäärajat tsirkooni freesmasin, aparaat, millega saab valmistada metallivabasid keraamilisi hambakroone. See on olnud töös üle aasta ja maksis 1,3 miljonit.Ivo Toomesoo toonitas: metallivabad hambakroonid on loomulikumad ega tekita allergiat, mida metalli puhul ette võib tulla. Freesmasin lihvib väga täpselt krooni. “Proteesitööstus liigub inimsõbralikkuse ja loomulikkuse suunas.”Volli ütlust mööda on freesmasin ja värvimääraja pidevas koostöös. Freesmasingi on Eestis haruldus ja vähestel kasutada.Kolmas moodsa tehnika saavutus on pehmekoelaser, mis lõikab veretult, paranemine on kiirem ja valutum. Laser võeti kasutusele pea ühel ajal värvimäärajaga.Pehmekoelaseri ostmiseks kulutas polikliinik 250 000 krooni.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099