• 27.05.08, 13:18
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine

Kumb tuleb enne, kas tervis või rikkus?

Iga probleemi lahendamine algab selle tunnistamisest. Hea tervisega kodanikud on riigi rikkuseks, sest põdurad inimesed majandust ei kasvata. Seetõttu oleks mõistlik käsitleda tervise ja tervishoiuga seotud kulutusi kui investeeringut kodanike ja ühiskonna heaks, mitte kui tülikat koormust riigieelarvele.
Sotsiaalministeeriumis koostatud rahvastiku tervise arengukavas seatakse väga ilusad ja õiged eesmärgid ning meetmed nende saavutamiseks, kuid vajalikke vahendeid kõige selle teostamiseks ei planeerita. Kahtlemata on tore, et arengukavas unistatakse noorte meeste suremuse vähendamisest alkoholi kuritarvitamise ja vigastuste tõttu, kuid et sellise riikliku strateegia väljatöötamiseks ei ole ette nähtud sentigi, siis see ilmselt helesiniseks unistuseks jääbki. Tervishoiusüsteemi parandamiseks on kavas ressursse optimaalsemalt kasutada. Paraku töötavad arstid ja õed juba praegu koormusega, mis ületab ammu lubatud tööajanormid ja meie arstiabi hinna ja kvaliteedi suhe on tunnistatud Euroopa Liidu parimaks. Optimeerimiseks enam eriti ruumi pole.

Hetkel kuum

Liitu uudiskirjaga

Telli uudiskiri ning saad oma postkasti päeva olulisemad uudised.

Tagasi Meditsiiniuudised esilehele