Autor: Violetta Riidas • 27. mai 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tervishoiu rahastamise tulevik endiselt selgusetu

26. mail Sotsiaalministeeriumis toimunud koosolekul tervishoiu rahastamispoliitika läbirääkimisi ei peetud, sest ministeerium ei tea veel, milliseid kulutusi tervishoiule lähiaastatel teha saab.

Koosolekul tutvustati Rahandusministeeriumi, Eesti Panga ja Haigekassa prognoose.

Kuigi Riigi eelarvestrateegia 2009-2011 peaks kinnitatama juba kolme päeva pärast, ei osanud sotsiaalminister tervishoiutöötajatele ütelda, millistest numbritest saab lähtuda tervishoiu rahastamispoliitika kokkuleppe sõlmimisel. Tänavuse negatiivse lisaeelarvega kärbiti ka riiklike ennetusstrateegiate rahastamist, mistõttu narkomaania, südamehaiguste ja vähiprogrammi tegevusi lükatakse edasi või vähendatakse nende mahtu.Maret Maripuu sõnul saab tervishoiukulusid planeerida ainult rahandusministeeriumi poolt määratud piirides.Selle aasta esimeses kvartalis kasvas Eesti majandus aeglasemalt kui teistes Euroopa riikides. Tööpuuduse kasvu ja sotsiaalmaksu laekumise vähenemist 2009. aastal rahandusministeeriumi hinnangul siiski ette näha ei ole, palgad peaksid tõusma keskmiselt 11,8%.Haigekassa tulud kasvavad 2009. aastal tänavusega võrreldes 15%, palgakomponendi tõusuks planeeritakse veel kinnitamata eelarveprognoosis 5%, mis tähendab tervishoiutöötajatele umbes 6%-list reaalpalga langust. Arstiabi kättesaadavus oleneb eelkõige sellest, kas jätkub piisavalt selle osutajaid. Tänaste uudiste põhjal on tõenäoline, et arstide ja õdede puudus süveneb.

Mu.ee toetajad:
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708