Autor: Violetta Riidas • 30. mai 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Rootsi õdede liidus kisub mässuks

Sugugi mitte kõik Rootsi õdede liidu liikmed pole rahul äsja saavutatud palgaleppega ning mitmed usaldusisikud on ähvardanud oma ameti sootuks maha panna.

Rootsi õdede liidu poolt sõlmitud palgalepe tõstab esimesel aastal palkasid 4 %, seejärel 3 ja kolmandal aastal 2%. Varasem lepe lubas 2% palgatõusu aastas, vahendas Mediuutiset.Osa õdedeliidu volitatud usaldusisikutest peab lepet nukraks. Karolinska haigla õdede liidu esindajad on oma ametit liidus maha panemas ja ka Dagens Medicini poolt intervjueeritud Marku Frick on väga vihane.Uus lepe tagab kolme aasta jooksul 3-4% suuremat palgatõusu kui vana. Kui tõusud jagada aastatele, siis ei paistagi see nii nigel. Eriti, kui arvestada et võitlus kestis kuus nädalat.Dagens Medicini andmeil on õdede liit juba pidanud vastama oma liikmete vihastele telefonikõnedele ja meilidele. „Liit on sõlminud väärtusetu leppe,“ teatas Frick. Ta on kindel, et oma ameti panevad maha ka mitmed teised usaldusisikud.Äsja sõlmitud lepe tagab miinimumtaseme, millele võib lisandada veel tõusuprotsente kohalike läbirääkimiste tulemusel. Fricki kinnitusel aga kohalikud läbirääkimised pole seniajani veel lisatõuse toonud. „Just selle pärast me ju streikima hakkasimegi,“ selgitas Frick.Streik läks õdedele umbes 8 ja pool miljonit eurot maksma. Mõnedes piirkondades on kohalikud läbirääkimised juba alanud.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099