Autor: Violetta Riidas • 2. juuni 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Uus koolitoidumäärus keskendub toidu tervislikkusele

Uuest õppeaastast jõustuv sotsiaalministri määrus ("Tervisekaitsenõuded toitlustamisele koolieelses lasteasutuses ja koolis") pöörab senisest oluliselt suuremat tähelepanu pakutava toidu tervislikkusele.

Nii peab laste menüü uuel õppeaastal määruse kohaselt sisaldama iga päev soovitavalt kohaliku päritoluga värskeid köögivilju, puuviljad peaks olema menüüs vähemalt kolmel päeval nädalas, liha või linnuliha peaks lapsed saama vähemalt kahel päeval nädalas. Viinereid, keeduvorsti ja sardelle või neist valmistatud kastmeid ei soovitata pakkuda mitte rohkem kui kord kuus, kuna nimetatud toiduained sisaldavad palju peitrasva ja lisaaineid.

Laste toitlustamisel tuleb vältida värvaineid ja liigset suhkrut sisaldavate jookide pakkumist, samuti ei pakuta lasteasutustes lisaainetega rikastatud toite ega kasutata põhitoidu valmistamiseks konserve (purgisupid, liha- või kalakonservid jmt). Toidu valmistamisel tuleks kasutada senisest enam erinevaid taimseid õlisid ja piirata loomsete rasvade tarbimist.Uus määrus defineerib esimest korda ära mõisted „koolilõuna“ ja „koolieine“. Koolilõunaga pakutav toit peab katma lapse ööpäevasest toiduenergia- ja toitainete vajadusest 30-35%. Seni kehtinud määruses oli see näitaja soovituslik. Lasteaias või lastesõimes pakutav toit peab iga päev katma 85-90% vastava vanuserühma ööpäevasest toiduenergia vajadusest.Koolilõunat pakutakse lastele koolipäeva keskel, soovitavalt pärast kolmanda või neljanda tunni lõppemist, kuid mitte varem kui teise tunni järel. Kui koolilõunat lastele peab pakkuma, siis koolieine pakkumine pikendatud koolipäeva teisel poolel on soovitusliku iseloomuga. Koolilõuna asendamine koolieinega ei ole lubatud.Lasteasutuse toitlustajal tuleb koostada menüü vähemalt kümne päeva kohta ette ja asetada see õpilastele või koolieelses lasteasutuses lastevanemate jaoks nähtavasse kohta, et vanemad saaksid menüüga arvestada koduse toidu valikul.Kui lasteasutuses on puhvet või müügiautomaat, peab müügiks pakkuma kindlasti ka tervislikke toite ja jooke, mis võimaldaks lapsel teha teadlikke valikuid. Õigete toitumisalaste teadmiste kinnistamiseks peab olema müügikohas või selle vahetus läheduses nähtaval kohal tervisliku toitumise alane teave.Järelevalvet septembrist jõustuva määruse rakendamise üle hakkab tegema Tervisekaitseinspektsioon, kes kontrollib toitlustamise korraldamist ja menüü vastavust nõuetele ning Veterinaar- ja toiduamet, kes kontrollib toidu ohutust.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099