Autor: Violetta Riidas • 3. juuni 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ülekaalust lahti maoballooni abil

Maoballoon sobib inimestele, kelle kehamassiindeks on üle 30.

Samuti sobib balloon neile, kellel on ülekaalu tõttu tekkinud tervisehäired, ütles Päevalehele LTKH keskhaigla kirurg dr Marge Raag.

•• Mis on maoballoon ja kuidas seda paigaldatakse?Maoballoon on õhupalli meenutav silikoonist balloon mahutavusega kuni 700 ml, mis viiakse makku ja väljutatakse maost operatsioonita, endoskoobi abil. Protseduur toimub üldnarkoosita ja kestab mao anatoomilistest iseärasustest olenevalt 15–25 minutit. Patsiendile tehakse kerge tuimastus ja ta neelab alla sondi, mille otsas on tühi balloon. Arst viib ballooni makku ja laseb sellesse füsioloogilist lahust, mida on kergelt metüleensinisega värvitud. Seejärel tõmbab arst sondi välja ja balloon jääb makku. Balloon täidab olulise osa maovalendikust, mistõttu toidule jääb vähem ruumi. Tavaliselt tekib patsiendil täiskõhutunne juba 100–200 ml toidu söömisel, seetõttu saab patsient vähem kaloreid kui tavaliselt ja hakkab kõhnuma. Kaalu alanemise kiirus on väga individuaalne, kõikudes kahest kuni kümne kiloni kuus. Loomulikult peab patsient ka ballooni maos olemise ajal piirama kaloririkaste toitude söömist. Ballooni paigaldamise eesmärk pole ainult toidukoguse mehaaniline piiramine, vaid ka uute toitumisharjumuste väljakujundamine. Tootjafirma soovitab ballooni maos hoida kuni kuus kuud. Meie praktikas on sama balloon toiminud veatult üle kolme aasta.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708