Väikesed ravimimüüjad pelgavad turult kadumist

Riigi arvates peaks seadusemuutus kallimate
ravimite hindu langetama.

Sotsiaalministeerium valmistab ette ravimite hulgimüüjatele juurdehindlust puudutavate õigusaktide muutmist, kirjutas Päevaleht.
Ministeeriumi hinnangul peaksid muudatused kallimate ravimite hinda langetama, ent arstirohtudega kauplejate meelest tähendab see nende tulu vähenemist piirini, kus tegevus muutub mõttetuks.
Sotsiaalministeeriumi tervishoiuala asekantsler Ivi Normet selgitas, et seni kehtiv süsteem on liiga segane ega soodusta uute ravimite turuletoomist. Lihtsustatult võib öelda, et kuna igal aastal võetakse kasutusele uuemaid ja kõrgema hinnaga ravimeid, tuleks igal aastal ka hulgi- ja jaemüügi juurdehindluse protsente suurendada, mis omakorda suurendaks ravimite lõpphindasid,” lausus ta.
Edaspidi kehtestatakse eri hinnagruppides juurdehindlused otse seadusega.
“Odavamad ravimid võivad mõne krooni võrra kallineda, kuid sajast kroonist kallimad ravimid kuni mõnikümmend krooni odavneda,” hindas Normet.
Ligi seitsmeprotsendilist turuosa hoidva ravimite hulgimüüja AS-i Oriola juhataja Aare Järvelaid märkis, et ehkki muudatused ei meeldi ühelegi ettevõttele, saavad nende tõttu rohkem kannatada väiksemad hulgimüüjad. Lõppkokkuvõttes võib see tema hinnangul viia Tamro ja Magnum Medicali ainuvõimuni Eesti ravimiturul, mis omakorda loob eelduse ravimite kallinemiseks.


Ketil madalam hind
“Eriti puudutab sotsiaalministeeriumi plaanitav muudatus just kallimaid ravimeid, mille marginaaliks kujuneb umbes üks protsent. Kas kujutate ette mõnda äri, mille kasum on üks protsent?” küsis Järvelaid. Suurtel hulgimüüjatel on ka apteegiketid. See lubab neil tootjatega sõlmida lepinguid, mille järgi on ravimi tootjahind kõrgem, ent see marginaal jääb tegelikult müüjale. Järvelaid märkis, et kuna riik apteeke vabalt asutada ei luba, kaovad väikesed firmad turult.


Väiksemad müüjad võiks koonduda
•• AS-i Oriola juhi Aare Järvelaiu sõnul ei ole juurdehindluste kaudu võimalik ravimite hindu oluliselt mõjutada. “Tootja hind ravimi maksumusest moodustab 79 protsenti ning ka sotsiaalministeerium ei vaidle sellele arvule vastu,” sõnas ta.
•• Ivi Normet sotsiaalministeeriumist ei eita, et suurtel tegijatel on konkurentsieelis. “Käibe alusel tehtavad erikokkulepped tootjatega on suurtel hulgimüüjatel tõenäoliselt alati soodsamad,” tõdes ta.
•• Samal ajal arvas Normet, et juurdehindluse suurendamine ei parandaks oluliselt väikeste hulgimüüjate toimetulekut. “Väiksemad hulgimüüjad võiksid koonduda, et hulgimüügiturul parem konkurentsivõime saavutada,” sõnas ta.

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.