Autor: Violetta Riidas • 6. juuni 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Turult korralikke päikeseprille ei leia

Päikeseprillide valikul on väga oluline, et prillid oleksid täieliku UV-kaitsega, vastasel juhul võivad turult või mujalt sellele mitte spetsialiseerunud kohast ostetud prillid silmi hoopis kahjustada.

Suve hakul, kui algab päikeseprillide hooaeg, puutuvad paljud kokku silmade kaitse ja UV-kiirguse teemaga, kirjutas Pärnu Postimees.Kas päikeseprillide tähtsustamine on vaid reklaamitrikk või on tegu tõesti vajaliku ostuga?UV-kiirguse kahjulikkus pole väljamõeldis – iga mäesuusataja, mägironija või polaarala elanik teab, mida tähendab lumepimedus. See on võrkkesta kahjustus, mis on põhjustatud ülemäärasest UV-kiirgusest.Inimorganismi kudedel on erinev vastupidavus UV-kiirgusele ja erinev võime taastuda. Kui naha pealmisel kihil ehk epidermisel on väga kõrge taastus- ja uuenemisvõime, siis silmakudedel on see võime väiksem. Pideva ülemäärase UV-kiirguse sattumisel silma kahjustused kuhjuvad ja tagajärjeks võivad olla sarv- ja võrkkesta kahjustused, silmaläätse tuhmumine ja paljud muud silmahaigused.Miks enamik inimesi ei lähe ravimeid ostma turule, vaid ikka apteeki? Päikeseprillide ostmisel aga unustatakse turvalisus ja ostetakse neid nii tänavalt kui toidupoest.Oluline on teada, et silmi ei hoia mitte tume klaas, vaid UV-kaitse. Tume klaas UV-kaitseta on ülimalt ohtlik, sest silma loomulik kaitsefunktsioon, milleks on kissitamine ja pupilli ahenemine, ei hakka tumeda klaasi puhul tööle.Selletõttu pääseb silma märksa enam UV-kiirgust kui päikeseprillideta olles. Eriti oluline on see laste puhul, sest lapse silmade kaitsevõime on madal: lapse silma pupill on lai, lääts kristallselge ja pealegi vaatab ta rohkem ülespoole kui täiskasvanu.

Mu.ee toetajad:
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708