Autor: Ketlin Beljaev • 9. juuni 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Juust levitas Ladina-Ameerikas haruldast tuberkuloosivormi

USA lõunarajoonides, mis piirnevad Mehhikoga, kasvab tuberkuloosi haruldasse vormi haigestunute arv. Nakatumise allikateks on piimatooted - peamiselt juust, mis on toodetud antisanitaarsetes tingimustes, vahendas Eesti HIV-postiivsete võrgustik.

Seda tuberkuloosi tüüpi kutsub esile Mycobacterium bovis - kuigi alles hiljuti arvati, et see tuberkuloosivorm on USA-s täielikult hävitatud. Praegusel ajal moodustab nimetatud tuberkuloosivorm enim kahjustatud rajoonis, Sa-Diego ringkond Kalifornia Osariigis, umbes 10% kõigist uutest tuberkuloosi nakatumise juhtudest. Perioodil 1994-2005 haigestus sellesse tuberkuloosi vormi 265 inimest, kusjuures nakatunute arv aasta-aastalt kasvab.

Timothy Rodwelli (California Ülikool), kes uuris situatsiooni, ütles, et see mykobakter kahjustab harva kopse ning järelikult on selle edasikandumine inimeselt inimesele väga väike. Kuid see liik haigustekitajat on väga ravimikindel esirea tuberkuloosivastastele preparaatidele ja sellesse nakatunutel on kaks korda suurem oht surra enne ravikuuri lõppemist (perioodil 2001-2005 suri 19 inimest).

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099