Autor: Ketlin Beljaev • 12. juuni 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eriline klaas võib tulevikus asendada luusiirdamise

Briti teadlased on välja töötamas uut liiki klaasi, mis lahustub organismis ning eraldades kaltsiumit, soodustab luude kasvamist. See leiutis võib tulevikus kaotada vajaduse luusiirdamiste järele, vahendas SL Õhtuleht Online.

Poorne klaas sulab organismis ega jäta endast maha mingeid toksilisi jälgi. Sulades eraldab ta kaltsiumi ja teisi luude kasvuks vajalikke aineid, näiteks silikooni. Klaas aktiveerib luudes olevaid geene, mis vastutavad luurakkude uuenemise eest. Protsessid peavad olema täpselt välja arvutatud ioonide tasandil.

Uuringud jätkuvad selles suunas, et leida veel tugevam klaas, mida saaks meditsiinis kasutada liigeste asendamiseks. Teadurid avaldavad lootust, et käegakatsutavad tulemused on selles vallas olemas viie aasta pärast.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099