Sotsiaalkomisjon arutab rahva tervist

Homme 17. juunil toimub Riigikogu Valges
saalis sotsiaalkomisjoni avalik istung teemal „Rahvastiku tervise arengukava
2008-2020“.

Ettekandega esineb sotsiaalminister Maret Maripuu, teatas Riigikogu pressitalitus.

Arengukava üldeesmärgiks on tervena elatud eluea pikenemine enneaegse suremuse ja haigestumise vähendamise kaudu.

„Hoolimata sellest, et viimased aastad on näidanud positiivset suundumust – sündimus on tõusnud, eluiga on pikenenud -, ei pruugi see tendents iseenesest jätkuda. Iga inimene, riik, omavalitsus, kolmas sektor peab rahva tervise nimel pingutama,“ ütles sotsiaalkomisjoni esimees Heljo Pikhof.

Arengukava koostajad osutavad, et paraku suureneb koos eluea pikenemisega ka krooniliste haiguste põdejate hulk. Ühe hiljutise uuringu järgi piirab haigus neist 87% igapäevategevusi. Kogu rahvastikust hindas 2006. aastal oma terviseseisundit heaks või pigem heaks veidi üle poole ning oma eluviise tervislikeks vaid veidi üle kolmandiku inimestest.

Suurimat haiguskoormust põhjustavaks haigusrühmaks on südame-veresoonkonna haigused, mille tekkimisel mängib väga suurt rolli iga inimese tervisekäitumine - toitumine, alkoholi tarvitamine, suitsetamine ja füüsiline aktiivsus. Eesti eripäraks on neisse haigustesse jäämine ja suremine suhteliselt varases eas. Samadele tendentsidele ka teiste haigusrühmade puhul viitab tõsiasi, et enam kui pool kogu rahvastiku haiguskoormusest langeb Eestis produktiivses eas inimeste vanuses 20–64 eluaastat arvele.

Arengukavas on eraldi välja toodud viis temaatilist valdkonda, mis kajastavad sotsiaalse sidususe ja võrdsete võimaluste suurendamist, lastele tervisliku ja turvalise arengu tagamist, tervist toetava keskkonna kujundamist, tervislike eluviiside soodustamist ning tervishoiusüsteemi jätkusuutlikkuse kindlustamist.

Arengukava väljatöötamises on osalenud erinevate töörühmade ning avalike arutelude kaudu suur hulk inimesi erinevatest rahvusvahelistest organisatsioonidest, ministeeriumidest, maavalitsustest, kohalikest omavalitsustest, mittetulundusühingutest, erasektorist ning erinevatest sidus-, siht- ja huvirühmadest.

Rahvastiku tervise arengukavaga on võimalik tutvuda aadressil.

Lisa kommentaar

  • Silvia Kruusmaa

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.