Autor: Triinu Laan • 20. juuni 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kohv kaitseb Alzheimeri tõve eest

Igapäevane annus kofeiini takistab kolesterooli halbadel omadustel mõjule pääseda. Teadlased seostavad ülemäärast kolesteroolitaset muu hulgas Alzheimeri tõvega.

Ajakirjas Journal of Neuroinflammation avaldatud artiklis kirjutavad Põhja-Dakota ülikooli teadlased, et kõigest ühest tassist kohvist saab piisava koguse kofeiini, et takistada rasvarikkal menüül häirimast hematoentsefaalse barjääri tööd, kirjutab Novaator

Hematoentsefaalne barjäär on membraan, mis takistab veres leiduvate kahjulike kemikaalide pääsu ajju, lubades samas vaba juurdepääsu olulistele toitainetele. Seega moodustab ta ajule sobiva mikrokeskkonna. Varasemad uurimused on näidanud, et rasvarikka menüü tõttu võib hematoentsefaalse barjääri töö häiruda, mida seostatakse ka Alzheimeri tõve tekkega, kirjutas Science Daily.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099