Kasside lähedus võib põhjustada FLG geenimutatsiooniga väikelastel dermatiiti

Kasside lähedus võib suurendada
geenimutatsiooniga väikelastel esimese eluaasta jooksul
ekseemiriski, selgus Taani värskemast teadusuuringust.

Taani Kopenhaageni Gentoffe ülikooli haigla professori Hans Bisgaardi juhtimisel uurisid teadlased dermatiiti haigestumise seost FLG geenimutatsiooni ja keskkonnategurite vahel, märkis ScienceDaily.com.

FLG on proteiinikiud, mis seob keratiini kiud epidermaalsete ehk pealisnaha rakkudega. FLG geenimutatsiooniga inimestel esineb naha kuivust ja dermatiiti. FLG on nahas leiduv nahka kaitsev proteiin, mille ülesandeks on kaitsta nahka keskkonna mõjude eest. Geenimutatsioon on päritav. Üks või kaks päritavat vigast rakku võivad juba nõrgendada naha kaitsemehhanismi välismõjudele.

Uuringud viidi läbi kahe kontrollgrupiga.Esimesse tõsisesse riskigruppi kuulus 379 Taanis sündinud väikelast, kelle emadel esines astmat. Ja teise gruppi kuulusid Inglismaal Manchesteris sündinud 503 väikelast. Teadlased määrasid kindlaks, millise geeni lapsed olid pärinud ja selle alusel klassifitseeriti lapsed geenimutatsioonide kaupa. Määrati kindlaks, kas laps puutus oma esimestel elukuudel kokku kassiga (koerad dermatiiti ei põhjusta). Seejärel analüüsiti, kuidas mõjutasid geneetilised ja keskkonnategurid ekseemi teket.

Selgus, et geenimutatsiooniga lastel, kes olid sündinud kassiomanike perekonda, esines kaks korda rohkem dermatiiti kui kassiomanikest perekonda sündinud geenimutatsioonita lastel. Ei ole veel täpselt selge, kuidas soodustab kassi läheduses viibimine väikelastel dermatiidi teket. Allergia ei olnud dermatiiti valla päästvaks mehhanismiks kuna geenimutatsiooniga lastel ei tekkinud kassi allergeenist põhjustatud spetsiifilist immuuunglobuliini- e antikehi. Sellest hoolimata soovitatakse geenimutatsiooniga väikelastel vältida esimestel elukuudel kassidega kokku puutumist.


Lisa kommentaar

  • Kristina Kruuse-Tezak

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.