3. juuli 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ajukahjustuse järgne elustamistehnika võib olla rohkem kahjuks kui kasuks

Hetkel toimiv meetod anda vastsündinule ja lastele lisahapnikku vältimaks hapnikupuudusest tekkinud ajukahjustusi võib kahjustuste ulatust hoopis suurendada, teatas USA Utahi teadlaste uurimistöö andmetel ScienceDaily.

Hapniku puudusest põhjustatud hüpoksilis-isheemiline ajukahjustus on üks levinumaid surmapõhjusi vastsündinutel ja lastel. Hapnikupuudusest tingitud ajukahjustusi võivad põhjustada sünnitraumad, uppumised ja teised õnnetused.

Uurimistöö käigus anti ajukahjutusega hiirele vähem kui minuti jooksul 100% hapnikku, mis sisaldas 21% hapnikku, 78% lämmastikku ja 1% teisi gaase. 72 tundi hiljem tekitas see katsealusele suures osas ajurakkude kahjutusi ja koordinatsiooni probleeme, sarnaselt inimestel esinevale tserebraalsele paralüüsile.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099