23. juuli 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Lapse madal sünnikaal võib soodustada südamehaigustesse haigestumist

Euroopa juhtivas kardioloogia ajakirjas European Heart Journal avaldatud uuringus võivad lapse südame-ja veresoonkonna muutused olla seotud madala sünnikaaluga.

Siiani on lapsepõlves kardiovaskulaarseid muutusi põhjustavaid mehhanisme vähe uuritud. Suurbritannia Southamptoni ülikooli teadlased koos meditsiiniteadlase Alexander Jones´i juhtimisel uurisid 140 last, vanuses kaheksa ja üheksa. Laste sünnikaal ulatus poistel kuni kuni 3.56 kg. poistel ja tüdrukutel kuni 3.41 kg.

Uuriti laste südameveresoonkonna stressireaktsioone avalikul esinemisel ja matemaatikaülesannete lahendamisel. Mida väiksem oli poiste sünnikaal seda suurem oli nende vaskulaarne resistiivsus ja kõrgenenud vererõhk 25-30 minutit enne stressisituatsiooni tekkimist.

Mu.ee toetajad:
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708