25. juuli 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Lõhnastatud majapidamistooted sisaldavad mürkaineid

Lõhnastatud õhuvärskendajad ja pesupulbrid sisaldavad erinevates kogustes mürkaineid, mida pole koostisainete hulgas avalikult üles loetletud, teatab ScienceDaily.com

USA Washingtoni ülikooli professor Anne Steinemann on teinud majapidamistoodete mõju kohta uuringuid aastatel 2004-2005. Uuringu tulemused näitasid, et et ligi 20% elanikkonnast esineb hooldusvahendete kasutamisel terviseprobleeme, seda eriti astmaatikutel.

Viimati toimunud uuring püüdis välja selgitada, miks kasutusel olevad lõhnastatudõhuvärskendajad, pesupulbrid, ja nõudepesuvahendid mõjuvad tervisele halvasti.Uuritud toodete kaubanimetused jätab professor enda teada.„Ma olin üllatunud nii leitud ainete hulgast, kui nende toksilisest koostisest.Kuue uuritava toote seast eraldus ligi 100 lenduvat ainet, millest mitte ühtegiei olnud toodud koostisainete loetelus toote pakendil.Kuuest tootest viiel tootel eraldus üks või enam eluohtlikke aineid, mille kogus ulatub üle Keskkonnaameti poolt kehtestatud normi,“ märkis Steinemann.Kemikaalidest toodi ära atsetoon, lahusti, etanaal, metüülkloriid ja 1,4-dioxane, millel on vähkitekitav toime.Steinemanni soovitusel, seni kuni kaubatootjad ei esita oma toodetel korralikku koostisainete ülevaadet, tuleks lõhnaaineid sisaldavaid tooteid vältida ning kasutada lõhnavabu tooteid.Euroopa Liit on juba sätestanud seadusandluse 26 lõhnaaine kindlale kogusele.Kui neid esineb toodetes üle määratud normi. peab see olema märgitud toote koostisainete nimekirjas.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099