29. juuli 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Vererõhuravimid võivad alandada alzheimeri riski

USA uuringu kohaselt võivad vererõhuravimid alandada alzheimeri riski veerandiku võrra, teatab DailyMail.com.

Vererõhuravimid aitavad aeglustada haiguse kulgu ning on muutumas uueks relvaks võitluses dementsuse vastu. Teadlaste vaatluse all oli angiotensiin II retseptorite blokaatorid, antagonistid, mis laiendavad veresooni ja aitavad kaasa vereringvoolu parandamisele. Alzheimeri konverentsil Chicagos tutvustati uuringut, mis tõestas vererõhuravimite positiivset mõju alzheimeri vältimisel.

Teadlased uurisid ligi kuue miljoni patsiendi haiguslugusid aastatel 2001-2006. Patsiendid, kes tarvitasid antagoniste, oli ligi 40% väiksem oht haigestuda alzheimeri tõppe. Alzheimeri diagnoosiga patsientidel, kes tarvitasid anatgoniste esines ligi 45 % vähem segadusseisundeid. Alzheimeri Ühingu professori Clive Ballard´i sõnutsi kahekordistab kõrge vererõhk nii alzheimeri tõve kui insuldi riski, seega on oluline uurida vererõhuravimite toimet alzheimeri ravis.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708