30. juuli 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kingatallad hoiatavad kukkumise eest

Kingatallad, mis ennustavad ette võimaliku tasakaalukaotuse võivad ära hoida puusaluu murrud eakatel, teatab DailyMail.com.

USA Massachusetts´i tehnoloogiainstituudi teadlased koos Erez Liebermaniga töötasid välja Nasa tellimusel i-shoes ehk intellektiga kingatallad. Pikaajaline hõljumine gravitatsioonivabas keskkonnas, ärritab vestibulaarsüsteemi, mis kontrollib tasakaalu ja püsti seismist. Tagasi maale pöördudes on kosmonautidel raskusi tasakaalu säilitamisega ja nad komistavad tihti.

Kõrgtehnoloogilised sisetallad peidavad endas programmeeritud sensoreid, mis kontrollivad naha retseptorite kaasabil inimese tasakaalu ja keharaskuse jaotumist jalataldadel, ning arvutavad välja kukkumiseohu. Seejärel kantakse salvestatud andmed arsti arvutisse tulemuste analüüsimiseks.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099