5. august 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Jätkuv lein võib olla tõsise leinasündroomi märgiks

Teadlased on leidnud muudatused informatsiooni jagamisel erinevate ajukeskuste vahel, mis on leinasündroomi põhjustajaks.

Kui lähedastest keegi sureb, siis leina emotsionaalne intensiivsus aja jooksul väheneb. Kuid tõsise leinasündroomi puhul kestab lein kuid ja vahel isegi aastaid ning tagasi pöördumine normaalse elurütmi juurde võib olla väga raske, kirjutas Washington Post.

Leinast on saanud pidev psühholoogiline probleem ehk leinasündroom võib esineda vähemalt 20 protsendil inimestest, kes on kaotanud oma lähedase. Aju skaneerimise tehnoloogia on võimaldanud teadlastel leida bioloogiline juhtnöör, mis aitab kinnitada ja selgitada leinasündroomi olemust.New Yorgi Stony Brook´i ülikooli psühholoogiaprofessori Camille B. Wortman`i sõnutsi on väga oluline ära tunda ja teada, kuidas leinasündroomi ravida."Inimestel, kes põevad komplitseeritud leinasündroomi, reageerib aju teisiti, võrreldes nendega, kel sündroom puudub,"selgitas Columbia ülikooli psühhiaatriaprofessor Katherine Shear.Uuringu jaoks vaadeldi 11 naist, kel esines komplitseeritud leinasündroomi. Katsealuste ajutegevust uuriti aju magnetresonants uuringu abil, mille käigus näidati katsealustele lähedaste pilte ja analüüsiti nende reaktsioone."Tahtsin teada, millised muutused toimuvad ajus leinaprotsesside ajal ja võrrelda saadud tulemusi nendega, kes suudavad uue olukorraga kohaneda ja kes seda ei suuda. Küsimuse all oli, kas ajutegevus reageerib leinale erinevalt,"selgitas uurimistöö juht Mary O Connor.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099