Autor: Triin Tabur • 7. august 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Leiti uus meetod dementsuse hindamiseks

Dementsuse ulatust arenevas maailmas on seni alahinnatud, kuna standardne diagnostiline tehnika ei suuda leida kognitiivseid puudujääke vähem haritud inimestel.

Martin Prince Londoni King Kolledžist on tulnud välja uue meetodiga, vahendas NewScientist ajakirja Lancet.

Varasemates uuringutes, mis põhinevad kognitiivsetel testidel nimetusega DSM-IV, on arvatud, et dementsus on haruldasem väiksema sissetulekuga riikides. Kui Prince ja kolleegid testisid üle 65-aastaseid inimesi seitsmes madala ja keskmise sissetulekuga riikides, kasutades nende oma meetodit nimega 10/66. Uue meetodiga leidsid nad keskelt läbi kaks korda rohkem dementsust kui kasutades DSM-IV teste.10/66 meetod ei põhine teiste sarnastega võrreldes mitte niivõrd matemaatikal ja lugemisel, vaid pigem uuritava perekonna ja sõprade aruannetel.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099