8. august 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Klamüüdiat saab kodus testida ja ravida

Suurbritannias tuleb alates sügisest apteekidesse käsimüügiravimina müüki klamüüdia ravim ja klamüüdia tester.

Käsimüüki tuleva suguhaiguste testri positiivse analüüsi vastuse korral saab osta klamüüdia raviks vajalikku antibiootikumi ilma arsti külastamata. Clamelle on esimene suu kaudu sissevõetav klamüüdia raviks mõeldud käsimüügiravim Suurbritannias, kirjutas DailyMail.

Käsimüüki tulev test sisaldab analüüsiks vajalikke juhendeid ja vahendeid. Analüüsid saadetakse laborisse ja labor saadab vastused kliendile koju.Briti rahvusliku farmaatsiaühingu esindaja sõnutsi ei saa antibiootikumi osta ilma laborist saadud klamüüdia diagnoosita. Samuti on apteekrid koolitatud andmaks vajalikku vastavasisulist informatsiooni.Klamüüdia on kõige sagedamini esinev suguhaigus 16-24 aastaste seas. Ligi 70 protsendil klamüüdiapisiku kandjatest ei esine sümptomeid. Haiguse mitte diagnoosimine võib põhjustada pikaajalisi terviseprobleeme, nende seas viljatust ja emakavälist rasedust.Klamüüdia iseravimine on aga tekitanud arstide seas kriitikat.Londoni St. George ülikooli õppejõud ja arst Trevor Stammers’i arvates ei päästa klamüüdia käsimüügiravim suguhaigustesse nakatumise epieemiast. Arsti vältimine võib põhjustada teiste diagnoosimata, klamüüdiaga samaaegselt esinevate suguhaiguste ägenemist. Pikema ajalise antibiootikumi tarvitamisega võib välja kujuneda resistentsus ravimi suhtes.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099