Ajurabandus võib tabada ka lapsi

Ameerika südameühingu andmetel esines umbes
4000 imikul ajurabandus 28 päeva jooksul pärast sündi.

Ameerika Chicago Loyola ülikooli neuroloogia osakonna esimehe Jose Billeri kinnitusel on levinud arusaam, et lastel ei esine insulti. Ajurabandust võib aga esineda nii lootel, vastsündinul kui ka vanematel lastel, kirjutas Washington Post.

Täiskasvanute ja laste insuldi riskiteguritel, sümptomitel ja seisundi diagnoosimisel on märkimisväärsed erinevused. Täiskasvanutel esineb enamasti isheemilist ajurabandust, mida põhjustab veresoonte lubjastumine. Lastel esineb 45% ulatusel hemorraagilist insulti, mida põhjustab veresoone lõhkemine ajus.

Insuldi riskifaktoriteks laste puhul peetakse aneemiat, südamehaigust, traumat ja viiruseid. Haiguse sümptomiteks on näo, käsivarte või jalgade ühepoolne tuimus. Esineb veel raskusi rääkimisel või teiste kõne mõistmisel, segadusseisundit, tasakaalu kaotust, pearinglust, äkilist nägemise kaotust ja tugevat järsku peavalu.

Lisa kommentaar

  • Kristina Kruuse-Tezak

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.