Mammograafiabuss ootab Haapsalus naisi vähiuuringule

Läänemaa haigla juures ootab
mammograafiabuss rinnavähiuuringule 1392 naist, kellele on saadetud kutse ning
kellel on ravikindlustus.

Mammograafiabuss võtab 5. septembrini vastu 1945., 1948., 1949., 1951., 1952., 1956. ja 1958. aastal sündinud ravikindlustatud naisi, kirjutas Lääne Elu.

AS Mammograaf radioloog Theo Raudsepp märkis, et praegu teenindab buss ainult neil kindlatel aastatel sündinud naisi. „Kuna uuringud toimivad kaheaastase intervalliga ning on sõltuvuses ka valimi vanuselisest koosseisust, on välja kujundatud algoritm, millised sünniaastad kutsutakse igal aastal, et intervall jääks kahele aastale,” selgitas ta.

Projekti sihtrühm on 50–59aastased naised. Sihtrühma laiendatakse aastani 2010 kuni 65aastastele naistele. Raudsepa sõnul võtab mammograafiabussi külastus aega 10–15 minutit, millest kulub protseduurile kuni viis minutit. Ravikindlustuse olemasolul on uuring tasuta, teistele 400 krooni. Osalenu saab vastuse postiga kahe nädala jooksul.

Kõik Läänemaa perearstid on saanud teabe selle kohta, kes nende nimistu naistest sel aastal uuringule kutsutakse. Perearst saab näiteks vaadata kutse saatmise sihtkohta. Kui naine on kutsutavate nimekirjas, ent ei ole aadressimuutuse tõttu või muul põhjusel kutset kätte saanud, saab ta uuringul osaleda isikut tõendava dokumendi alusel.

Haigekassa tervishoiuteenuste osakonna peaspetsialisti Sirje Vaaski sõnul tuleb Eestis uuringuile keskmiselt iga teine naine. „Maakondades, ka Läänemaal, on osalusprotsent pisut suurem — üle 60,” ütles ta. Kui seda aga Vaaski sõnul Põhjamaade naiste osalusega võrrelda, siis seal on naised teadlikumad ning sõeluuringutes osaleb üle 80% naistest.

Vaask ütleb, et mammograafiabuss oli Haapsalus ka aasta tagasi ning siis käis uuringutel 685 naist. Sel aastal tuleb tema sõnul kohapeale vähemalt 750 naist.

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. märts 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.