Magneteid sisaldavad mänguasjad tuleb varustada hoiatusega

Tervisekaitseinspektsioon juhib tähelepanu,
et kõikidel müügil olevatel ja müügile lubatavatel magnetmänguasjadel peab 21.
juulist 2008 olema peal hoiatus neist tulenevate tervise ja turvalisusega seotud
ohtude kohta.

Hoiatuse lisamine on vajalik, kuna viimastel aastatel on sagenenud õnnetuste hulk, kus lapsed on alla neelanud mänguasjadest eraldunud magneteid või magneteid sisaldavaid väikeseid mänguasjade osi, seisis Tervisekaitseinspektsiooni veeblilehel.

Kui alla neelatakse rohkem kui üks magnet, võivad magnetid vastastikku tõmbuda ning põhjustada soole mulgustumist, infektsiooni või sulgumist, millel võivad olla surmaga lõppevad tagajärjed. Tõsiseid vigastusi on põhjustanud ka magnetite sattumine hingamisteedesse või kopsudesse, mis nõuab kohest kirurgilist sekkumist.

Hoiatus peab olema järgmises või sama sisu edasi andvas sõnastuses: «Ettevaatust! Mänguasi sisaldab magneteid või magnetosi. Vastastikku või metalleseme külge tõmbuvad magnetid võivad inimkehas põhjustada tõsiseid või surmavaid vigastusi. Magnetite allaneelamisel või nende sattumisel hingamisteedesse pöörduge kohe arsti poole.»

Magnetmänguasjaks loetakse lelu, mis sisaldab üht või enamat magnetit või magnetosa või koosneb ühest või enamast magnetist või magnetosast, mille kuju ja suurus võimaldab nende allaneelamist ning mis on lastele kättesaadavad. Hoiatusega peab olema varustatud ka selline mänguasi, kus magnet on mänguasja sisemuses või mänguasjas kapseldatuna, süvendisse surutuna või võrguga ümbritsetud.

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.