Autor: Ketlin Beljaev • 8. september 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Hulk toiduaineid sisaldab naissuguhormooni

Tervislik toitumine läheb järjest keerukamaks: tuleb välja, et paljud üldlevinud toiduained sisaldavad rohkesti niisuguseid ühendeid, mis sarnanevad naissuguhormoon östrogeeniga, vahendas Arst.ee Horisonti.

Seni on laiemalt teada olnud nende ainete olemasolu sojatoodetes, kuid kümneid toiduaineid ülitundlikul mõõtemeetodil läbi uurinud Briti teadlased väidavad, et niinimetatud fütoöstrogeene leidub olulisel määral ka näiteks õlles, veinis ja röstitud maapähklites.

Varem on uuringutes keskendutud ainult üht teatavat tüüpi fütoöstrogeenidele, lignaanidele. Cambridge'i ülikooli toiduteadlane Gunter Kuhnle ja tema kolleegid analüüsisid nüüd massispektromeetriga hoopis teist tüüpi fütoöstrogeenide, isoflavoonide esinemust, mis seni on tähelepanu alt välja jäänud.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099