Autor: Ketlin Beljaev • 10. september 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

HIV-residentsetel keskaegsed juured?

Paljude eurooplaste kindlus inimese immuunsusdefitsiidi viiruse (HIV) vastu võib olla omapärane geneetiline pärand Euroopas Keskajal, aastatel 1347-1670 möllanud katkuepideemia tagajärgedest, vahendab Eesti HIV-positiivsete Võrgustik ajakirja Journal of Medical Genetics.

Briti teadlased Susan Scott ja Christopher Duncan (University of Liverpool) arvavad, et umbes 10% HIV-resistentsusest omab sügavaid keskaegseid juuri.

On teada, et kui geneetiline mutatsioon CCR5-delta32 satub HIV-ga inimese organismi, blokeerib ta selle tungimise immuunsüsteemi rakkudesse. Uurijad Scott ja Duncan seostavad sellise mutatsiooni tekkimise katkuepideemiaga. Kusjuures, mida hilisemad olid „musta surma“ puhangud, seda suurem protsent elanikkonnast kannab muteerunud geeni CCR5.

Mu.ee toetajad:
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708