Suur osa ravimiretsepte jääb kasutamata

Eestis jääb aasta jooksul lunastamata iga
teine kuni kolmas arstide kirjutatud soodustusega ravimiretsept, selgub
haigekassa avaldatud statistikast.

Ministeeriumi tervishoiuosakonna ravimipoliitika juhi Dagmar Rüütli arvates võib retseptide väljaostmata jätmisel olla mitu põhjust. Osa neist on seotud patsiendi hooletusega: inimene kaotab retsepti või saab selle väljaostmise aeg enne läbi, kui patsient apteeki jõuab. Ravimi väljaostmisest võib loobuda ka haiguse leevenedes.

Rüütli sõnul tuleb ette ka seda, et arst on retsepti valesti välja kirjutanud, mistõttu apteeker jätab ravimi õigustatult väljastamata.

Kehtiva ravimiseaduse järgi ei tohi apteek retsepti alusel ravimeid väljastada, kui retseptil ei ole kõiki nõutud andmeid, kui sellel on tehtud parandusi või on välja kirjutatud omavahel sobimatuid aineid. Selliseid retsepte tuleb apteegis hoida eraldi. Apteegis hoiule võetud retseptist peab apteeker kohe telefonitsi teavitama ravimi väljakirjutajat ning teavitama lahendusest retsepti esitajat.Rüütel tõdes, et osa välja ostmata retsepte on ilmselt põhjustatud arsti ja patsiendi ebapiisavast suhtlemisest. “Patsient võib tunda, et ettenähtud ravim ei sobi talle mingitel põhjustel või on liiga kallis,” kommenteeris ta.

Ravimiameti ravimite osakonna juhataja Katrin Kiisk on nõus, et lunastamata retseptid võivad ühest küljest tuleneda nõrgast suhtlemisest. “Arst ja apteeker peavad patsiendile rõhutama, et kui tema ravi on ette nähtud ravikuurina, näiteks on inimene krooniline haige, siis tuleb talle määratud rohud välja osta ja kuuri lõpuni tarbida,” lausus ta.

Kiisk lisas, et ravimid on kallid ja inimesel pole teinekord lihtsalt raha ravimi ostmiseks. Eelmisel nädalal otsustas sellele lisaks valitsus ravimite käibemaksu määra tõsta 5%-lt 9%-ni. Arstide hinnangul on majanduslikult vähemkindlustatud patsientidel juba praegu raske kalleid ravimeid osta, ravimite hinnatõus halvendab nende olukorda veelgi.

Täispikka uudist loe 16. septembril ilmunud Meditsiiniuudiste lehest.

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.