Tartus uuritakse psoriaasi geneetilisi tagamaid

Tartu Ülikooli Füsioloogia Instituudis
uuritakse põhjalikult psoriaasi, üsna levinud tõbe, mis paneb naha ketendama.

Tartu Ülikooli füsioloogia vanemteadur Sulev Kõksi sõnul on instituut psoriaasi geneetilisi tagamaid uurinud juba mitu aastat, kirjutab Horisont.ee. „Oleme kirjeldanud biokeemilist mehhanismi, kuidas üks seni veel vähe tuntud interleukiin, teatav tsütokiin, psoriaasi tekitab,“ ütles Kõks.

Tsütokiinid on rakkudes toodetavad ained, pisikesed molekulid inimese kehas, mis stimuleerivad immuunvastust. Mõnede niisuguste ainete liigne aktiveerumine põhjustabki psoriaasi. Ühe sellise aine iseloomustamisega on instituut jõudnud teatavale vahetulemusele.

Leitud on ka üks uus inimestel psoriaasi tekitav geen, mida detailsemalt uuritakse. „Lähiajal proovime sellele ka patendikaitset saada, et siis koos välismaiste partneritega näiteks mõnda uut ravimit hakata tootma. Apteegiriiulitele jõuab meie töö heal juhul ehk kümneaastase perspektiiviga, kui üldse,“ ütles Kõks.

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.