Autor: Siret Trull • 29. september 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tartus uuritakse psoriaasi geneetilisi tagamaid

Tartu Ülikooli Füsioloogia Instituudis uuritakse põhjalikult psoriaasi, üsna levinud tõbe, mis paneb naha ketendama.

Tartu Ülikooli füsioloogia vanemteadur Sulev Kõksi sõnul on instituut psoriaasi geneetilisi tagamaid uurinud juba mitu aastat, kirjutab Horisont.ee. „Oleme kirjeldanud biokeemilist mehhanismi, kuidas üks seni veel vähe tuntud interleukiin, teatav tsütokiin, psoriaasi tekitab,“ ütles Kõks.

Tsütokiinid on rakkudes toodetavad ained, pisikesed molekulid inimese kehas, mis stimuleerivad immuunvastust. Mõnede niisuguste ainete liigne aktiveerumine põhjustabki psoriaasi. Ühe sellise aine iseloomustamisega on instituut jõudnud teatavale vahetulemusele.

Mu.ee toetajad:
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708