Kümme ebatavalisemat allergiat

ABC News kogus kokku kümme
ebatavalisemat allergiajuhtu, mida viimasel ajal inimestelt avastatud on.

1. Mobiiltelefon

Viimastel aastatel on nahaarstid avastanud, et üha enamatel patsientidel on mobiiltelefonis sisalduva nikli vastu allergia. Sümptomid nikliallergia puhul võivad varieeruda punetustest kuni nähtavama lööbeni, isegi villideni.

2. Toolid, flöödid ja teised niklit sisaldavad esemed

Nikliallergia ei piirdu vaid telefonidega - hiljutine uuring näitas, et paljudel lastel, kes istuvad niklit sisaldavatel toolidel või mängivad niklit sisaldavate muusikariistadega, ilmnes nahal allergiline lööve.

3. Musta hennaga tätoveeringud

Tavaline henna on punakas- või rohekaspruun, mis enamasti vaid looduslik. Musta hennasse on lisatud aga ka kemikaali, mis tuntud kui PPD (sünteetiline parafenüüleendiamiin). See võib põhjustada mitmeid nahaprobleeme ja allergiat.

4. Allergia isa vastu?

Ameerika allergiaspetsialist Clifford Bassett, avastas, et toiduallergia ei teki ainult allergeeni sisalduvat toitu süües, vaid ka seda puudutades või siss ehingates.

Nii juhtus ühe doktor Bassetti patsiendiga, noore tüdrukuga, kel tekkis allergiline reaktsioon isa kallistades. Selgus, et isa kasutas pähkliõliga habemeajamisvahtu, mille vastu tüdruk allergiline oli.

5. Šokolaad

Piima vastu allergilisel noorel poisil tekitasid allergiahoo ka spetsiaalsed piimapulbrivabad šokolaadiküpsised. Pärast mitmeid teste arvati, et allergiat ei põhjusta mitte piim, vaid hoopiski šokolaad. Allergia ise on haruldane ning seda ei esine tihti.

6. Sportimine

Treenimisest tekkiv allergia võib tekkida sportimise käigus ning mõnel juhul lõppeda isegi surmaga.

Tihti on see kas jooksmise või sörkimise tulemus, kui sportival inimesel võib tekkida lööve, paistetus, hingamisprobleemid, sügelus, peavalu või iiveldus. Kuna osa neist nähtustest on paljude puhul tavalised, ei osata allergiale ka tähelepanu pöörata.

7. Kuum ja külm

Umbes üks viiest inimesest kogeb allergiat mingil ajal oma elus, kuid hoopis väiksem arv inimesi kogeb füüsilist allergiat (nõgestõbi), kui puutub kokku külma või kuumaga. Muidugi, enamik palavusest tekkivaid lööbeid võib tuleneda ka aktiivsest liikumisest, kui kehatemperatuur tõuseb.

8. Karvased tõugud

Tõugu kehakarvad sisaldavad mürgilist ainet, mis võib põhjustada allergilist reaktsiooni. Lisaks võib tõukude karvadel olla ka õietolmu, mille vastu on allergia enamikel inimestel.

9. Vähiravimid

Ravimid on enamasti mõeldud selleks, et parandada meie tervist, kuid aeg-ajalt juhtub ka vastupidi. Vähiravimites sisalduv cetuximab (teatud ka kui Erbitux) võib allergiat põhjustada soole-, pea- ja kaelavähi puhul.

10. Aasia lepatriinud

Ameerikas on uueks siseruumide allergeeniks muutumas Aasiast pärit mitmevärviline põrnikas, keda hüütakse Aasia lepatriinuks. Värvilised putukad on selliste allergiliste reaktsioonide nagu heinapalaviku, köha, aevastamise ja vesiste silmade allikaks.

Lisa kommentaar

  • Triinu Laan

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.