Vaktsiiniga rinnavähi vastu

Teadlased on katsetanud uut HER-2/neu DNA
vaktsiini, mis hävitab täielikult olemasolevale HER-2 antikehadele ja türosiin
retseptorite inhibiitorteraapiatele reisistentset rinnavähki.

Detroidi Ülikooli teadlaste sõnul võib uus vaktsiin ravida HER-2 positiivseid ravile allumatuid patsiente või aidata ennetada vähi relapse (taashalvenemist), vahendab MedWire News.

Inimese teise retseptortüübi epidermaalse kasvufaktori (HER-2) valku leidub rakumembraanis ning see edastab väljastpoolt rakku tulevaid raku kasvamist juhtivaid signaale raku sees asuvasse tuuma. HER2 valk on vähki põhjustava potentsiaaliga geen.

Kasvufaktoriteks nimetatavad väikesed molekulid kinnituvad HER-2 valgule ja juhivad raku normaalset kasvamist. Tavaliselt leidub igas rakus kaks HER-2 geeni koopiat ja need peaksid tootma sobivas koguses HER-2 valku raku pinnale.

Liigne HER-2 valk sunnib rakke jagunema, paljunema ja kasvama suurema kiirusega kui normaalsed rakud ning see põhjustabki vähi tekkimist ja arenemist. HER-2 liigsest valgust põhjustatud kasvajat leidub 20–30% rinnavähi diagnoosiga patsientidel.

Suur osa naisi ei allu HER-2 põhjustatud vähi ravile ning seega on viimased teadusuuringud keskendunud seda tüüpi vähi vastase vaktsiini leidmisele. Uus vaktsiin kasutab muudetud HER-2 geene, mis ei sisalda enam intratsellulaarset domeeni.

Uurijad kasutasid elektriimpulsse, viimaks süstitud vaktsiini hiirte jalamusklisse, kus geen tootis suurel hulgal HER-2 retseptoreid, mis aktiveerisid nii antikehi kui ka tapja T-rakke. Kui tavaliselt ei ole HER-2 retseptoreid immuunsüsteemis märgata, siis järsk retseptorite voog organismis alarmeerib keha sissetungist, mida tuleb tõkestada, selgitasid uuringu autorid.

Uurijad pookisid hiirtele külge HER-2 positiivset rinnavähki. Vaktsiini saanud hiirte immuunsüsteem hävitas kasvajad täielikult.

Lisa kommentaar

  • Triinu Laan

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.