Autor: Siret Trull • 20. oktoober 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Süvabakter saab üksi hakkama

Sügavalt maapõuest on avastatud bakter, kes elutseb seal täiesti omaette, teiste liikidega kokku puutumata, eraldi ökosüsteemina. Isegi valgust ega hapnikku ei lähe tal tarvis, kirjutas Horisont.

Olendi avastas USA Lawrence Berkeley Riikliku Laboratooriumi teadlane Dylan Chivian, kes analüüsis ühest Lõuna-Aafrika Vabariigi kullakaevandusest, kolme kilomeetri sügavustest kivipragudest võetud vedelikku. Ta otsis sealt DNAd ja lootis leida paljude mikroorganismide geene, aga selgus, et 99,9 protsenti kõigist geenidest kuulus ühele ja ainsale bakteriliigile.

Kui ta tõepoolest on seal praktiliselt ainuke liik, siis saab ta elus püsida ainult sel moel, et hangib kõik eluks vajaliku oma täiesti elutust keskkonnast. Senituntud ökosüsteemides on liigid omavahel vastastikuses sõltuvuses, nii et ükski neist ei suuda teistest eraldi elus püsida.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099