Autor: Katre Pilvinski • 4. november 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Metsad aitavad võidelda kliimamuutustega

Oktoobri lõpus esmakordselt peetud Euroopa metsanädalal rõhutasid Rooma kogunenud 46 riigi esindajad metsade olulisust nii energeetikas kui ka kliimamuutustega võitlemisel.

Puidu kui taastuva energiaallika kasutamine on levinud kogu Euroopas. Ka on puit hinnatud loodussõbraliku ehitusmaterjalina, sest puidust toodete valmistamine kulutab tavapäraste ehitusmaterjalide tootmisega võrreldes vähem energiat ja tekitab vähem süsinikku. Seega aitab betooni, plastiku ja terase asendamine puiduga vähendada kasvuhoonegaaside teket, vahendas keskkonnaministeerium.

Euroopa metsanädalal osalenud riikide esindajad rõhutasid, et metsad on üliolulised kogu maailma energiavaru seisukohast. Ka on suurenenud metsade tähtsus kliimamuutustega võitlemisel. Puud seovad ja talletavad kasvades süsihappegaasi, hoides ära selle jõudmise atmosfääri. Süsinik salvestub puutüvedesse, okstesse, lehestikku, juurtesse ja pinnasesse ehk teisisõnu – jätkusuutlikult ja säästvalt majandatud metsad tarbivad olulisel määral süsinikku. Isegi puidust valmistoode jätkab veel süsiniku salvestamist.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708