Autor: Katre Pilvinski • 5. november 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Mädamunalõhnaline gaas kontrollib vererõhku

Keharakkude poolt toodetav divesiniksulfiid on oluline vererõhu regulaator, kinnitavad ajakirjas Science avaldatud eksperimendid geneetiliselt manipuleeritud hiirtega.

Divesiniksulfiid (H2S) on tugeva mädamuna lõhnaga väga mürgine gaas, mis väidetavalt võib kontsentratsioonis 0,1 mahuprotsenti õhust tappa inimese mõne hingetõmbega, vahendas Eesti Geenikeskus.

Väga väikestes kogustes tekitatakse H2S’i aga keharakkudes ühest aminohappest, tsüsteiinist. Kui esimene H2S moodustav imetaja ensüüm oli teada juba aastast 1982, siis selle mürgise gaasi füsioloogiline mõte selgitati välja paarkümmend aastat hiljem – selgus, et H2S manustamine hiirtele laiendas oluliselt nende veresooni ja langetas seeläbi vererõhku. Järeldati, et H2S kuulub gasotransmitterite ehk gaasiliste signaalmolekulide hulka. Sellesse perekonda kuuluvad veel lämmastikoksiid (NO) ja süsinikmonoksiid ehk vingugaas (CO), mis samuti osalevad vererõhu reguleerimisel (lisaks on neil teisigi funktsioone).

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099