5. november 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Oodatud tulemus jäi suure uuringu lõpuks saamata

Kriitikute hinnangul ei vastanud suur Transcendi uuring ootustele.

Münchenis toimunud Euroopa kardioloogiakongressil esitleti Transcendi uuringut, milles vaadeldi telmisartaani ennetavat mõju südame-veresoonkonna haigustele.

Transcendi uuringus vaadeldi, kas ravim ennetab infarkti ja insulti, vähendab südame- ja veresoonkonna haigustesse suremust ning nimetatud haiguste tõttu haiglasse sattumist.Kriitikute hinnangul ei vastanud uuringu tulemused aga ootustele: telmisartaanil on küll ennetav, kuid paraku loodetust siiski väiksem toime. Transcend oli üks kümnetest uuringutest, mida Müncheni kardioloogiakongressil tutvustati.Transcendi uuring on osa Ontargeti/Transcendi uuringust, mille esimene osa Ontarget avalikustati 2008. aasta kevadel. Kui Ontargetis võrreldi omavahel telmisartaani ja ramiprili, siis Transcendis telmisartaani platseeboga. Mõlemal juhul said patsiendid ka oma tavalist parimat ravi südame- ja veresoonkonna haiguste ennetamiseks.Osa Münchenisse saabunud spetsialiste oli tulemustes pettunud ja ütles selle ka otse välja – uuring ei suutnud näidata, et telmisartaan vähendab südamehaiguste all kannatavate patsientide haiglaravile sattumist.Ka uuringutulemused teatavaks teinud Kanada McMaster University professor Teo Koon nimetas ESC Congress Newsis tulemust ootamatuks ja üllatavaks.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708